Uz pomoć ovih namirnica povećat ćete količinu energije prije treninga

DA ZA zdravo i fit tijelo nije dovoljno samo vježbati, već se i pravilno hraniti znaju i ptice na grani.

Pritom je vrlo važan obrok koji se konzumira prije samog vježbanja, otkrila je trenerica Lisa Reed za Pure Wow. Postoji šest manjih obroka koje stručnjaci preporučuju konzumirati sat vremena prije nego što krenete razgibavati mišiće.

Maslac od kikirikija

“Pojedite šnitu kruha od cjelovitog zrna pšenice ili bananu uz žličicu maslaca od kikirikija jer je to idealna kombinacija ugljikohidrata i proteina”, kaže sportska dijetetičarka Angie Asche. Ugljikohidrati daju energiju, a proteini pomažu rast mišića.

Grožđe

“Voće sadrži energijom bogate ugljikohidrate koji se lako probavljuju”, objašnjava nutricionistica Lindsey Joe.

“Puni su vlakana i fitonutrijenata”, dodaje i predlaže pojesti grožđe uz nemasni sir ili naranču s nekoliko oraha.

Datulje

“Prije treninga dobro je pojesti nekoliko datulja koje su odličan izvor ugljikohidrata. Možete ih jesti same ili u obliku energetske pločice”, preporučuje Asche.

Ovo voće bogato je vlaknima i održavat će šećer u krvi i energiju stabilnima.

Proteinski shakeovi

Ako vam je teško jesti prije vježbanja, energiju možete povećati i unošenjem tekućine. Proteinski shakeovi nude dobar omjer ugljikohidrata i proteina, a lako se pripremaju.

Lisa Reed otkrila je i recept za svoj omiljeni shake. Pomiješajte pola šalice bademova mlijeka, jednu šalicu proteinskog praha i pola šalice jagoda.

Banane

“Banane obiluju ugljikohidratima i kalijem te su zbog toga izvrstan zalogaj prije treninga”, govori Asche.

Batat

“Slatki krumpir poznatiji kao batat bogat je kalijem, vitaminom A i ugljikohidratima, pa može biti izvrstan izvor energije”, kaže Asche i upozorava kako je on istovremeno i vrlo zasitan, pa ga treba konzumirati sat do dva prije treninga.