Uskoro gradnja brze ceste prema Travniku

Državna tvrtka „Autoceste FBiH“ na osnovu raspisanog javnog poziva dodijelila je prije nekoliko dana IPSA Institutu Sarajevo ugovor o izradi glavnog projekta i nacrta brze ceste Lašva – Nević-Polje (Travnik), otkriva „Avaz“.

Osiguran novac

Vrijednost ugovora, koji se odnosi, između ostalog, na inžinjerske usluge, prostorno planiranje i uređenje pejzaža, tehničke i konsultantske usluge, usluge tehničkog ispitivanja i analize, iznosi bez PDV 98.600 maraka.

Ova dionica ukupne je dužine 23,6 kilometara, a vrijednost radova iznosi 217 milijuna eura. Za eksproprijaciju zemljišta već je osigurano 40 milijuna KM, a bit će srušena 124 objekta. Povezivanjem ove ceste s Koridorom 5C, središnje područje BiH dobilo bi najbolju prometnu vezu sa središnjom Europom i Jadranom na jugu.

U obavijesti o dodijeli posla IPSA-i, koje je objavljeno jučer i na Portalu javnih nabavki, navodi se u opisu ugovora da se radi o glavnom projektu petlji brze ceste na dijelu Vitez – Nević-Polje i priprema projektne dokumentacije neophodne za početak fazne izgradnje brze ceste Lašva – Nević-Polje Lot-a 5 (izlaz iz poslovne zone Vitez – petlja Nević-Polje) i Lot-a 3 (Selište – ulaz u poslovnu zonu Vitez).

Obrnut redoslijed

To znači da je predviđena gradnja kompletne Lašvanske petlje s dvije odvojene trake, a svaka sa po dvije prometne trake, s tim da bi polazna točka gradnje, umjesto iz pravca Lašvanske petlje, bila u Nević-Polju.

Vlada FBiH nedavno je na sjednici u Sarajevu za gradnju ove dionice osigurala 100 milijuna KM.