USAID pokreće Program za pomoć medijima na Balkanu

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) danas će u Sarajevu predstaviti zajednički Program za pomoć medijima na Balkanu, čija će glavna tema biti razvoj online medija u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Maureen Cormack održat će govor o vitalnom značaju slobode tiska i aktualne podrške vlade SAD-a za razvoj medija u BiH i regiji.

Svečanosti će prisustvovati predstavnici svih relevantnih medija iz pet zemalja koje Program pokriva, kao i zaposlenici USAID-ovog projekta iz regije.

USAID će u pet zemalja Balkana implementirati taj trogodišnji program, vrijedan sedam milijuna dolara, kroz američke organizacije FHI 360 i Internews. Program će omogućiti da medijski praktičari u BiH, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji postanu konkurentniji na lokalnom i regionalnom tržištu te ojačaju održivost nezavisnog medijskog sektora širom regije.

Program će to omogućavati time što će medijskim kućama i partnerima osigurati značajnije i stabilnije resurse kako bi postali održivi, angažirali širu publiku, proširili svoj domet u regiji i potaknuli jača partnerstva s ciljem unapređenja rješenja o pitanju zajedničkih izazova, posebno u digitalnom prostoru, priopćeno je iz USAID-a.