Uređuje se izvor Ublić na planini Tušnica

Šumsko gospodarsko društvo Hercegbosanske šume Kupres započelo je s radovima na rekonstrukciji pristupnog puta koji vodi do izvora Ublić na planini Tušnica.

Apliciranjem na natječaj Fondu za zaštitu okoliša s projektom „Revitalizacija izvora Ublić” odobrena su sredstva u iznosu od 39.000 maraka, a Hercegbosanske šume Kupres će temeljem potpisanog ugovora iz svibnja ove godine osiguravaju vlastito učešće u iznosu od 50 posto od vrijednosti prijavljenog projekta.

Cilj projekta je revitalizirati prirodno izvorište pitke vode Ublić, koji se nalazi na planini Tušnici, te omogućen lakši pristup izvoru uređenjem puta i izgradnjom pješačke staze koji vode prema njemu.

Realizacijom projekta zaustavit će se daljnja devastacija izvora, smanjiti gubljenje izvorišne vode, odnosno, zaustaviti smanjivanje kapaciteta izvora i tako osigurati dovoljne količine pitke vode za opskrbu lokalnog stanovništva, planinara i rekreativaca na području Tušnice.

Planirano je i uređenje lokve kod izvora kako bi se omogućio bolji pristup vodi životinjama s tog područja, kao i lakši pristup izvoru u slučaju potrebe gašenja šumskih požara.