Ukinute vize pa Kinezi pohrlili u BiH

Ljetna turistička sezona u Bosni i Hercegovini na samom je vrhuncu, a gosti koji su obilježili prvih pet mjeseci i po broju posjeta i po broju noćenja dolaze iz Kine, prenosi Avaz.

Sarajevo i Mostar apsolutna su hit destinacija turista iz zemlje svile. Nezaobilazan je obilazak Baščaršije i Starog mosta. Sarajevo i Mostar Kretanje kineskog turista, najčešće, počinje u Sarajevu, i to kao jednodnevni boravak s obilaskom Baščaršije i lokacija na kojima je sniman nama, ali i Kinezima kultni film “Valter brani Sarajevo“.

Potom se ide u Mostar, obavezno uslika na Starom mostu te produži prema Dubrovniku, koji je posebno atraktivan zbog lokacija na kojima je snimljena popularna „Igra prijestolja“.

Kineski turisti u prosjeku kod nas provedu dan i nekoliko sati. To govori i da se ponuda mora poboljšati i prilagoditi zahtjevima i navikama ovih radoznalih turista.

Zbog toga su Udruženje „Bosansko-kinesko prijateljstvo“ i Centar za promociju i razvoj Inicijative „Pojas i put” i napravili publikaciju „BiH: 100 pitanja, 100 odgovora” na kineskom jeziku. U toj brošuri naša je zemlja predstavljena s različitih aspekata, zanimljivosti iz kulture, umjetnosti. Sve je popraćeno fotografijama prirodnih ljepota. Ukinute vize ”Prošle godine su 142 milijuna Kineza putovala u inozemstvo, od kojih njih nešto više od 50.000 u BiH.

Povećanje koje se bilježi je posljedica Sporazuma između BiH i NR Kine o međusobnom ukidanju viza za nositelje običnih putovnica. Taj je sporazum stupio na snagu krajem ožujka prošle godine i otvorio vrata naše zemlje velikom broju turista iz Kine”, rekao je za „Avaz“ direktor Udruženja Faruk Borić.

Kako bi privukli još više turista iz Kine, Borić tvrdi da je neophodna i direktna aviolinija iz Kine. Nedostaje prevoditelja Raste broj turista, ali manjka prevoditelja. Treba nam više rada na privlačenju turista i na brendiranju destinacija, kazao je nedavno ministar Mirko Šarović. Putujući novčanici Kinezi su ‘srušili’ Nijemce s prijestolja prvaka svjetskih putnika. Kineski turistički ured objavio je da na putovanjima potroše oko 177 milijuna KM godišnje, što je za oko 20 posto više nego što daju Nijemci.

Stoga i ne čudi njihov nadimak ‘putujućih novčanika’. 14.785 turista iz Kine samo u svibnju boravilo je u BiH, što je dvostruko više nego što je bilo Hrvata, koji drže drugu poziciju. 16.293 noćenja u svibnju su u BiH ostvarili turisti iz Kine, prenosi Avaz.