Ugašen Aluminij!

Točno u ponoć mostarski Aluminij ostao je bez napajanja električnom energijom, što znači propast pogona Elektrolize koji se više nikada neće moći pokrenuti zbog složenog tehnološkog procesa proizvodnje za čije gašenja treba najmanje dva mjeseca i dodatnih 25 milijuna eura.

“Zadužuju se direktori i rukovoditelji da odmah rasporede radnike sukladni potrebama procedure gašenja, kako bi se pokušalo spriječiti nastajanje neotklonjive štete po zdravlje ljudi i imovinu Društva”, stoji u odluci koju je popisao direktor Aluminija Dražen Pandža.

Tom odlukom se nalaže svim direktorima, rukovoditeljima i radnicima da se odmah pristupi sukladno Proceduri gašenja proizvodnje. Aluminij je zapošljavao oko 900 radnika, a kompanija je imala godišnji promet od 320 milijuna maraka, dok je oko 20 posto kapaciteta Luke Ploče bilo vezano uz ovu kompaniju.

Hrvatska vlada je suvlasnik 12 posto, a najveći dioničar je Vlada Federacije BiH s udjelom od 44 posto, dok su mali dioničari radnici također suvlasnici 44 posto.

Podsjetimo, cijeli utorak bio je dosta mučan za radnike Aluminija koji su kroz nekoliko blokada pokušali privući pažnju političara za koje su se nadali da im mogu pomoći u tom da se Aluminij ne ugasi.

Prvo su radnici blokirali promet na magistralnoj cesti M-17 na Buni, da bi u poslijepodnevnim satima prosvjed preselili u Salakovac gdje su promet držali u blokadi puna četiri sata.

Promet je normaliziran tek oko 20.00 sati, kada su stigli pripadnici specijalne policije koji su uz upotrebu sile razbili prosvjede, a došlo je i do fizičkog sukoba.

Nakon toga radnici su se okupili u krugu tvornice, gdje su dočekali konačan kraj nekadašnjeg hercegovačkog giganta.

Bljesak.info