U Livnu otvorena izložba “Hommage Virgiliju Nevjestiću”

U Franjevačkom muzeju i galerija Gorica otvorena je izložba najvećeg grafičara 20. stoljeća „Hommage Virgiliju Nevjestiću“. Izložba je otvorena u sklopu programa proslave 1127. obljetnice prvog pisanog spominjanja Livna i livanjskog kraja.

Izložbu je otvorio gradonačelnik grada Livna Luka Čelan. U obraćanju nazočnima istaknuo je kako je uvijek poseban osjećaj biti u prostorijama Franjevačkog muzeja i galerije Gorica, našem središtu  kulture koje po svom radu i djelovanju zaslužuje tako se zvati. „Nama Livnjacima to bi posebno trebalo biti na ponos. Onaj tko želi upoznati livanjski kraj dovoljno je da pogleda blago koje čuva naš muzej. Na tome trebamo biti zahvalni, prije svih, kulturnim poslanicima svoga naroda, našim Franjevcima,  koji su dali temelje brojnim zbirkama stoljećima sakupljajući ono što se danas čuva u muzeju“, kazao je gradonačelnik.

Dodao je da se Livno osim Gabrijelom Jurkićem može dičiti i mnogim drugim  vrsnim slikarima i iz ranijeg razdoblja ali i nizom slikara naših suvremenika. „Zbog svega toga i jesmo i želimo biti središte kulture šireg područja. Samim tim želimo biti domaćinima brojnim velikanima umjetnosti diljem svijeta“, kazao je gradonačelnik naglasivši da je čast biti domaćinom izložbe djela jednog od najvećih imena iz svijeta umjetnosti porijeklom iz  Bosne i Hercegovine. 

Okupljene je pozdravila i ravnateljica FMGG Dražena Džeko. Posebno je pozdravila obitelj Virgilija Nevjestića i zahvalila na njihovoj suradnji za organiziranje izložbe. O životu i djelu Nevjestića te o samoj izložbi govorila je autorica izložbe, savjetnica u muzeju Željka Markov. „Nevjestić je umjetnik koji se polagano otkriva. Treba zastati pred njegovim citatima, mislima i minijaturama koje će Vas i nasmijati ili rastužiti. Izazvati će neku reakciju. Virgilije Nevjestić je jedan od onih umjetnika koji su ostavili svoj trag a to mogu samo posvećeni umjetnici“, kazala je u obraćanju Markov.

U glazbenom dijelu večeri nastupile su članice Vokalne skupine Dinara.

Izložba „Hommage Virgiliju Nevjestiću“ u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica ostaje otvorena do 15. studenog 2019.

Priopćeno je iz Ureda za informiranje Grada Livna.