U BiH se godišnje uradi transplantacija koliko u svijetu svakog sata

Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika (UDT) FBiH, Donorska mreža (DM) BiH i Udruga liječnika za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju (UNDT) BiH smatraju da je transplantacija organa prioritetni državni program i zahtijeva sinkroniziran angažman zdravstvenih vlasti sa zdravstvenim ustanovama, nevladinim sektorom i stanovništvom.

Potpredsjednik Donorske mreže BiH prof. dr. Senaid Trnačević naglasio je na konferenciji za novinare da Bosna i Hercegovina ima prostor, opremu i educirano osoblje, ali da je potrebna efikasnija organizacija tog postupka. ”Transplantacijski centar postoji, ali ga treba aktivirati. Ne možemo mi više sami, bez obzira koliko se trudili. I mi, kao što je to u razvijenim sustavima poput Hrvatske, trebamo jednu adresu na kojoj će biti dostupne sve informacije u vezi transplantacije.

Ključni su anesteziolozi, intenzivisti na odjelima intenzivne njege, ali organizacija rješava taj problem”, naglasio je. Podsjetio je na podatak da je Hrvatska vodeća po broju transplantacija u svijetu te dodao ”zato što je Ministarstvo 2006. godine uvidjelo problem, organiziralo se i napravilo model koordinacije.” To, kaže, donosi veliku korist pacijentima i ogromne uštede društvu.

Naglašeno je u susretu s novinarima i to da je, po ovdašnjem zakonu, svatko potencijalni darovatelj, ako se za života o tome nije usprotivio i ako je obitelj suglasna. Za mali broj transplantacija kod nas nisu u pitanju religijski niti materijalni razlozi.

”U pitanju je sustav koji ne funkcionira. Transplantacijsko liječenje u BiH ne samo da ne napreduje, nego stagnira pa se broj transplantacija smanjuje. U BiH se godišnje uradi toliko transplantacija, koliko u svijetu svakog sata”, naglasila je članica UO DMBiH i UNDTBiH prof. dr. Enisa Mešić.

Predsjednik UDITFBiH Tomislav Žuljević svojevremeno je bio na dijalizi, a sad godinama živi s transplantiranim bubregom. Vodi normalan život, planinari. Na konferencija za novinare upozorio je na stanje s dijaliznim aparatima kao i da će ”ova biti godina s najmanje transplantacija u posljednjih šest do sedam godina”. Zbog toga su, kaže, ogorčeni i ljuti pacijenti na dijalizi, ali i oni koji čekaju na transplantaciju bubrega i drugih organa. Smatra da je potrebna sustavna kampanja, da bi se promovirala donacija i transplantacija organa.

Predsjednica UNDTBiH prof. dr. Halima Resić istaknula je posebno ulogu medija u uspostavljanju sustava transplantacije ”da kontinuiranim radom, zajedno s nama, doprinesu da stanovništvo bude svjesno važnosti doniranja organa”. ”Darivanje organa je znak humanosti. Tu poruku mediji, zajedno s nama, moraju slati u javnost. Moramo učiniti da se stanovništvo što više aktivira”, poručila je.