U BiH ove godine nije uvezen nijedan električni automobil

Nijedan električni automobil nije uvezen na tržište Republike Srpske i FBiH u prvom polugodištu ove godine, pokazuju podaci Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.  Prema evidenciji UNO, lani je u BiH uvezeno sedam četvorotočkaša na električni pogon iz Njemačke, Poljske, Kine i SAD, odakle je stigla “tesla” vrijedna više od 220.000 KM.

U BiH je tijekom 2017. stiglo deset električnih automobila, a najskuplji među njima također je bio model “tesla”, koji je plaćen oko 294.000 KM. Predsjednik Udruge ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Gospodarskoj komori FBiH Haris Muratović kaže da će u drugoj polovici godine na tržištu biti dostupni potpuno novi modeli električnih četvorotočkaša, piše Glas Srpske. – Novi električni automobili će imati šasiju potpuno podređenu električnom motoru, za razliku od dosadašnjih vozila, koja su na neki način predstavljala prelaznu varijantu. Ta vozila imat će duži domet, u prosjeku do 500 kilometara, a očekuje se i pad njihove cijene, što bi trebalo utjecati na povećanje uvoza – rekao je Muratović. 

Istaknuo je da mnogi vjerojatno čekaju i najavljeno ukidanje carine na uvoz električnih automobila, te iz tog razloga ove godine nije bilo uvoza. Muratović pojašnjava da bi ukidanje carina bila jedna vrsta stimulacije, po uzoru na zemlje EU, koje mnogo investiraju u smanjenje zagađenja u oblasti transporta na način da stimuliraju nabavku električnih automobila, vraćaju kupcima PDV i tome slično. 

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u tehničkom mandatu pripremilo je u siječnju prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa na uvoz novih vozila do kraja godine i automobila na električni pogon, koja predviđa smanjenje sa pet na nultu carinsku stopu na automobile na električni pogon.  Haris Muratović ističe da BiH još nema ni dovoljno javnih punionica za automobile na električni pogon. 

– Banja Luka je jedan od prvih gradova u BiH koji je postavio javne punionice, čak šest, u Doboju su postavljene dvije, dok su u Sarajevu od 15 punionica samo dvije javne – rekao je Muratović.