U Beču priređen 72. bal gradišćanskih Hrvata: ‘Hrvatski identitet stoljećima sačuvan’

radicionalni 72. bal gradišćanskih Hrvata u organizaciji Hrvatskog centra u Beču, otvoren je u subotu navečer u hotelu Schönbrunn glazbeno scenskim prikazom slavonskih narodnih pjesama i plesova u izvedbi folklornog ansambla HKUD Osijek 1862.

Ta najvažnija godišnja kulturna manifestacija gradišćanskih Hrvata u Beču, okupila je gotovo 1300 Hrvata iz Beča, Gradišća i njihove goste iz Hrvatske, susjednih država i Austrije među kojima je bio i austrijski savezni ministar kulture, umjetnosti, medija i odnosa s EU-om Gernot Bluemel.

“Austrijsko- hrvatski bilateralni odnosi su izvrsni posebice na području kulture, Hrvatska je važna članica EU i jako dobro surađujemo”, izjavio je za Hinu ministar Bluemel.
Dodao je da je česti gost na mnogim balovima, jer je to austrijska tradicija te da nije prvi put na balu gradišćanskih Hrvata.
“Hrvatski bal je lijepa tradicija s prekrasnim ozračjem i radostan sam da sam ponovno njegov gost”, kazao je Bluemel.
Svečano otvorenje pod naslovom “Multietnička Slavonija u goste višejezičnom Beču” novi je umjetnički projekt HKUD-a Osijek 1862.koji je glazbom, pjesmom i plesom prikazao kulturno bogatstvo Slavonije sa završnim slavonskim kolom zajedništva i prijateljstva.

Bal je otvorio predsjednik Hrvatskog centra u Beču Tibor Jugović.

“Gradiščanski Hrvati ponosni su na tu priredbu tradicije, kulture i običaja, koju njeguju skoro pet stoljeća u Austriji”, rekao je Jugović.

“Bal pokazuje kako je hrvatski identitet stoljećima sačuvan tako da u njemu prepoznajemo hrvatsku kulturu i običaje integrirane u austrijsku tradiciju” rekao je ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić.
U bogatom glazbenom programu nastupa 12 glazbenih sastava iz Hrvatske, Austrije i Italije.
U ponoć je na programu moliško hrvatska kvadrila s glazbenim sastavom KroaTarantata iz talijanskog mjesta Mundimitra, koja i na taj način izražava povezanost i suradnju moliških i gradiščanskih Hrvata.