Trkovi koji djeluju protiv mamurluka

Koliko vam se puta dogodilo da se nakon nekoliko čaša vina i vesele, neprespavane noći probudite uz snažni i neugodan mamurluk? I ovaj problem se može riješiti, a sve što vam je potrebno je dobra priprema. Saznajte najučinkovitije trikove u borbi protiv novogodišnjeg mamurluka

Prije zabave: 
– Prije odlaska na zabavu pijte više vode. Voda će vašem tijelu pružiti dovoljno vlage te će ublažiti učinak alkohola koji ćete popiti tijekom večeri. 

– Iako su ugljikohidrati puno zdraviji i bolji za organizam, planirate li se proveseliti uz pokoju čašicu više pređite na brzu i masnu hranu. Pohana i pržena hrana, pečene kobasice i pizza su idealna podloga za novogodišnju večer jer nakon teške i masne hrane tijelo sporije apsorbira alkohol. 

– Između svakog alkoholnog pića popijte čašu vode ili soka što će ublažiti učinak alkohola. Razlog zašto muškarci mogu popiti više alkohola nego žene nije zbog masnoće i veličine, već zbog većeg postotka vode u organizmu. 

– Kako bi ublažili mamurluk koji će vas zasigurno dočekati jutro poslije pijte pivo ili prozirna odnosno neobojena pića (votka, džin, bijeli rum), jer ona uzrokuju pouno blaže simptome.

>> Riješite se mamurluka uz pomoć meda i krekera

>> Zvijezde otkrivaju recepte za mamurluk

Jutro poslije zabave: 
– Glavobolja je definitivno najneugodniji simptom mamurluka. Ali za ublažavanje bolova nikako ne uzimajte tabletu koja sadrži paracetamol jer u kombinaciji s alkoholom ili kofeinom mogu naštetiti jetri. 

– Pijte puno tekućine. Voda i sportski napici bogati elektrolitima vratit će vam energiju i ublažiti simptome dehidracije koja je najčešći uzrok mamurluka. 

– Doručak je vrlo važan pa ako vaš želudac dozvoljava, kad osjetite glad pojedite ekstra preprženi tost. Karbonizirani kruh će poslužiti kao filter za rješavanje alkoholnih nečistoća iz vašeg tijela. 

– Za doručak svakako jedite samo dijetalnu, laganu hranu poput tosta, krekera ili žitarica jer ona podiže razinu šećera u vašem organizmu. Alkohol snižava koncentraciju šećer u krvi,a mi to osjećamo kao umor i iscrpljenost. 

– Nakon laganog doručka vrijeme je za nešto konkretnije. Goveđa ili pileća juha će okrijepiti vaše tijelo i vratiti mu izgubljenu sol, ali i kalij kojeg još ima i u banani. 

– Piće i hrana koja sadrži fruktozu pomažu kod sagorijevanja alkohola iz organizma. Voće i voćni sokovi pomoći će vašem organizmu, ali na žalost neće ublažiti neugodne simptome. 

 Vrijeme je za pravi obrok. Kruh, jaja i slanina odlična su kombinacija u borbi protiv mamurluka. Kruh podiže šećer u krvi, a bjelančevine iz slanine se razgrađuju u aminokiseline koje pomažu mozgu u obnavljanju neurotransmitera potrošenim zbog velikih količina alkohola.