Tri državljanina BiH predmet istrage zbog terorističkog napada u Parizu 2015. godine

Istraga zbog povezanosti s terorističkim napadom u Parizu 2015. godine vodi se protiv tri državljanina Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za Klix.ba u Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Državljanin Bosne i Hercegovine Adis Abaz uhićen je u akciji njemačke policije zbog povezanosti s terorističkim napadom u Parizu 2015. godine. Abaz je uhićen po potjernici belgijske policije prije osam dana u njemačkom gradu Drezdenu, a kako prenose mediji, on bi uskoro trebao biti izručen Belgiji. 

Ovim povodom od Ministarstva vanjskih poslova BiH tražili smo zvanične informacije koje se odnose na ovaj slučaj. Kako su nam rekli, Ambasada BiH u Berlinu je 28. juna 2019. godine primila službenu informaciju nadležnog Državnog tužiteljstva u Drezdenu da je, na osnovu Evropskog naloga za hapšenje koji je izdao Osnovni istražni sud u Briselu, Kraljevina Belgija, jedan državljanin BiH uhićen u SR Njemačkoj 20. juna 2019. godine u 1:48 sati. 

“U istoj informaciji se navodi da se imenovana osoba nalazi u ekstradicionom pritvoru u pritvorskoj jedinici u gradu Hale u SR Njemačkoj, gdje će boraviti do pravosnažnosti odluke o izručenju nadležnim organima Kraljevine Belgije”, kazali su nam iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Prema navodima Državnog tužiteljstva u Drezdenu, predmetni evropski nalog za hapšenje izdan je zbog postojanja sumnje da je imenovana osoba povezana s aktivnostima terorističke grupe odgovorne za terorističke napade u Parizu od 13. novembra 2015. godine, koji su se dogodili u koncertnoj dvorani Bataclan.

“U informaciji Državnog tužiteljstva u Drezdenu navedeno je i da se istraga u istom predmetu nastavlja protiv imenovanog i još dva državljanina BiH, čija imena nisu navedena, uz napomenu da, za sada, javnosti neće biti dostupno više informacija, zbog razloga koji se tiču daljnjeg provođenja istrage”, zaključuju iz MVP-a BiH.