Trenuci koji se pamte: Dan kad je Zidane pogrešno iskoristio glavu

U finalu Mundijala 2006. godine u Njemačkoj sastali su se Italija i Francuska. Veliki Zinedine Zidane ispao je iz ‘vinkla’. Prvaka svijeta dobili smo nakon što je Italija bila uspješnija u izvođenju jedanaesteraca, no susret je obilježio legendarni francuski veznjak, aktualni trener Reala, Zinedine Zidane.

Bio je bez sumnje jedan od najboljih na svojoj poziciji u nogometnoj povijesti, a to je finale za njega bilo posebno važno, jer već je 1998. sudjelovao u osvajanju svjetskog prvenstva, a 2002. ispali su u ranoj fazi natjecanja.

Foto: Getty Images / Podsjećanje: Skulptura, rad alžirskog umjetnika Adela Abdessemeda, postavljena je u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u sklopu Centra Georges Pompidou u Parizu

Zidane je u 110. minuti zaradio isključenje nakon što je glavom u prsa udario talijanskog stopera Marca Materazzija. Talijan je pao kao gromom pogođen, a sudac Horacio Elizondo pokazao je Zidaneu crveni karton. Francuski veznjak kasnije je rekao da mu je Materazzi psovao majku i sestru, no gotovo 14 godina kasnije talijanski stoper je otkrio što se dogodilo između njih dvojice.

“Rekao sam mu da bih radije njegovu sestru nego dres”, izjavio je Materazzi. Upravo su Zidane (11 metara) i Materazzi bili strijelci u regularnom dijelu utakmice, a potom je Italija slavila s 5:3 preciznijim izvođenjem udaraca s bijele točke.

Bljesak.info