Trećina žena ima mentalnih problema zbog maltretiranja na poslu

Trećina žena u Japanu, koje se suočavaju s problemima mentalnog zdravlja, za sve krive maltretiranje na radnom mjestu, pokazali su rezultati istraživanja koje je provelo Ministarstvo zdravlja, rada i socijalne skrbi Japana, javlja Anadolu Agency (AA).

Nešto više od trećine žena u Japanu koje su zaposlene i koje pate od problema mentalnog zdravlja tvrde da je glavni uzrok tome određeni oblik uznemiravanja na radnom mjestu. U istraživanju su sudjelovalo ukupno 2.374 osobe koje se suočavaju s problemima mentalnog zdravlja koji su uočeni u razdoblju od siječnja 2010. do ožujka 2017. godine.

Od 740 žena koje su sudjelovale u istraživanju, 19,7 posto je izjavilo da su bile žrtve seksualnog uznemiravanja, a 16,6 posto žrtve uznemiravanja, maltretiranja i zloupotrebe moći od njihovih nadređenih. Također, 21,9 posto žena je izjavilo da su njihovi problemi mentalnog zdravlja uzrokovani određenim traumatičnim događajem, poput prisustvovanja ozbiljnoj nesreći ili prirodnoj katastrofi.

U studiji je sudjelovalo 1.634 muškaraca kod njih su također problemi na radnom mjestu bili u samom vrhu liste. Oko 23,1 posto njih je kazalo da su njihovi problemi mentalnog zdravlja prouzrokovani promjenom pozicije na poslu ili obimom posla, a 15,9 posto maltretiranjem i zloupotrebom moći. Također, 15,3 posto je kazalo da su njihovi problemi mentalnog zdravlja prouzrokovali njihovi nadređeni, a 12,8 posto da je uzrok neprestani rad od dva tjedna. Istraživanje je također ispitalo broj samoubojstava kao rezultat prekomjernog rada.

Najveći broj je zabilježen kod uredskih radnika, s 41 slučajem, a slijede trgovci, s 38 slučajeva, i vozači, s 35 slučajeva. Studija je provedena u sklopu vladine analize o prevenciji smrti pretjeranim radom na radnom mjestu. Japan, poznat po velikom broju radoholičara ali, posljednjih godina, i po kažnjavanju zbog predugog ostajanja na poslu, godinama pokušava umanjiti utjecaj prekomjernog rada na zdravlje zaposlenika.  

Prekomjerno vrijeme provedeno na poslu je postalo tako veliki problem da čak imaju i japansku riječ za smrt od pretjeranog rada: karoshi.