Transparency International: Tužiteljstvo BiH zastrašuje svoje kritičare krivičnim progonom

Najava Tužiteljstva BiH da će preispitati negativne poruke o svom radu i formirati predmete o njima predstavlja zastrašivanje javnosti krivičnim progonom i narušavanje slobode govora i mišljenja, smatra Transparency International BiH. U posljednjoj informaciji za javnost Tužiteljstva BiH najavljuje da će u skladu sa zakonom ispitati motive i razloge osoba koje putem medija šalju javnosti negativne poruke o radu pravosuđa sa ciljem destabilizacije pravosudnog sustava. 

Istovremeno, Tužiteljstvo BiH navodi da zajedno sa Visokim sudskim i tužiteljskim savjetom (VSTS) trpi svakodnevne i intenzivne pritiske, te da to počinje ometati rad pravosuđa. 

“Najava Tužiteljstva BiH da će preispitati negativne poruke o svom radu i formirati predmete o njima predstavlja zastrašivanje javnosti krivičnim progonom, jer ovakve kritike spadaju u slobodu izražavanja i svojstvene su demokratskim društvima”, navodi se u saopćenju Transparency Internationala BiH.

Transparency International u BiH podsjeća da je ometanje rada pravosuđa predviđeno kao krivično djelo, te da se ono povezuje sa primjenom fizičke sile, prijetnji, zastrašivanja i drugih nezakonitih radnji kojima je cilj ometanje krivičnog postupka ili sprečavanje sudija, tužilaca i ovlašćenih službenih lica u vršenju službenih dužnosti. 

“Kritike stručne i šire javnosti ili medijsko izvještavanje o radu pravosuđa ne mogu se nikako dovesti u vezi sa ometanjem rada pravosuđa, niti se mogu prikazati kao nedopušteni pritisak. TI BiH smatra da je posljednje priopćenje Tužiteljstva BiH pokušaj da se spriječi dalje medijsko izvještavanje o nepravilnostima u radu pravosuđa i ušuti onaj dio javnosti koji je reagirao na natpise o posljednjim aferama u kojim se kao glavni akteri pojavljuju suci i tužitelji”, navodi se iz Transparency International BiH.

Oni podsjećaju da je Tužiteljstvo BiH je osnovano, između ostalog, sa ciljem da provodi istrage za krivična djela koja izazivaju najozbiljnije posljedice po privredu, a građani Bosne i Hercegovine za to izdvajaju značajna sredstva. 

“Umjesto tužiteljstva koje se obračunava sa najtežim oblicima kriminala i korupcije, građani su zauzvrat dobili cenzorsko tijelo koje se bavi njihovim javnim kritikama. Jedini način da pravosuđe povrati svoj ugled i povjerenje građana je u procesuiranju visoke i političke korupcije, a ne u obračunima sa medijima i kritičarima”, zaključuje se iz Transparency International BiH.