Tko to smješta čestitom livanjskom tužitelju?

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv tužioca državnog Tužilaštva Bože Mihajlovića, potvrđeno je to i zvanično u srijedu iz ove pravosudne institucije. Prije toga, javnost je o podizanju optužnice protiv Mihajlovića prvo obaviještena preko medija, a za nju je iz medija saznao i osumnjičeni. Mihajlović do sada nikada javno nije govorio o ovom slučaju, dok su s druge strane informacije iz Tužilaštva “curile” u pojedinim medijima. I sve su direktno ili indirektno presuđivale samo jedno – Božo Mihajlović je kriv.

Optuženi Mihajlović, kako je saopćeno iz Tužilaštva, tereti se da je počinio krivično djelo nesavjestan rad u službi iz člana 224. Krivičnog zakona BiH. Tačnije, na Sudu BiH, ako optužnica bude potvrđena, trebalo bi se utvrđivati da li postoji odgovornost tužioca Mihajlovića u vezi s nestankom 55.000 KM iz predmeta “Milaković”, te oko 70.000 KM iz predmeta “Elipsa”. Mihajloviću se stavlja na teret da nije dovoljno i adekvatno nadzirao svoju saradnicu Sadinu Beridan-Zuhrić, koja je osumnjičena da je novac otuđila. Beridan-Zuhrić je sa Mihajlovićem radila od 2004. godine. Sada je već u penziji zbog teške bolesti.

Istraga protiv Beridan-Zuhrić, a onda obrat

Prvi put otkako je javnost upoznata o nestanku novca, a koji je bio sastavni dio dokaza u ovim predmetima, tužilac Mihajlović je odlučio o svemu govoriti za Faktor. U ekskluzivnom razgovoru Mihajlović je naveo do sada nepoznate detalje u istrazi protiv njega, saradnicima i uposlenicima Tužilaštva i Suda BiH, o kolegama tužiocima protiv kojih je podnio i krivične prijave. Osim toga, Mihajlović za njegov, kako kaže progon, direktno optužuje Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a, protiv kojeg je podigao optužnicu za ometanje rada pravosuđa i utjecaja na svjedoka. Radončić, objašnjava Mihajlović, u cijeloj ovoj priči ima pomagače u Tužilaštvu.

Sve vrijeme su se u medijima pojavljivale informacije kako je Mihajlović osumnjičen za uzimanje novca iz Tužilaštva, a njega se zapravo uopće i ne sumnjiči za to. Osumnjičena je Beridan-Zuhrić, ali je pitanje ima li i ko su drugi službenici državnih pravosudnih institucija koji su također imali svoje prste u svemu.

Nakon podizanja optužnice protiv njega, Mihajlović kaže kako nije ispitan na sve okolnosti onoga za šta se optužuje, što je nedopustivo.

– Sve je počelo u decembru 2016. godine kada je neko iz Tužilaštva dostavio u medije informaciju da je nestao novac u dva predmeta, “Milaković” i “Elipsa”. U tom periodu, i na moje insistiranje, glavna tužiteljica je otvorilia KTA predmet, da se započne sa istraživanjem ta dva slučaja. Tužilac Emir Neradin je otpočeo sa istragom i na kraju ju je i otvorio i donio naredbu o sprovođenju istrage protiv Sadine Beridan-Zuhrić. Protiv mene ne – pojašnjava Mihajlović.

Beridan-Zuhrić je u Tužilaštvu BiH radila kao tajnica tužioca Mihajlovića, odnosno viši referent-zapisničar, ali i kao i daktilografkinja. Nakon prvobitnog predmeta i pritisaka, kako kaže naš sagovornik, Neradin je otvorio novi predmet i donio naredbu da se pokrene istraga i protiv Mihajlovića. Sa naredbom o istrazi je upoznao i Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) nakon čega je Mihajlović suspendovan.

– U tim obrazloženjima VSTV-a, u jednom od njih, stoji frapantna rečenica, da se mene suspenduje da se, između ostalog, zaštiti i moja ličnost i Tužilaštvo BiH, što je nespojivo. Prihvatam činjenicu da ne mogu istovremeno obavljati dužnost rukovodioca Odjela za korupciju kada je tužilac donio naredbu o sprovođenju istrage za djelo koje je u glavi koruptivnih djela i ja podnosim ostavku na tu dužnost i dužnost rukovodioca Odjela za organizirani kriminal. Glavna tužiteljica to tada prihvata i ni dan-danas nije odredila ko će voditi te odsjeke – podsjeća Mihajlović.

U međuvremenu se Beridan-Zuhrić obratila pojedinim medijima, između ostalih i Faktoru, a u svom pismu je navela da nije uzela novac iz ova dva predmeta.

U julu 2017. godine Beridan-Zuhrić je ponovo opširno govorila u medijima o ovom slučaju, ali i o brojnim drugim predmetima iz Tužilaštva BiH. U opširnoj ispovijesti u Dnevnom avazu, o čemu je Faktor pisao, ova službenica Tužilaštva je iznijela začuđujuće mnogo detalja o predmetima o kojima, po prirodi posla koji je obavljala, nije mogla ili nije trebala tako detaljno biti informirana. Za sve to vrijeme, kako kaže Mihajlović, njega niko nije kontaktirao iako su na njegov račun iznesene vrlo direktne i ozbiljne optužbe. On se, također, nije samoinicijativno obraćao toj redakciji, niti bilo kojoj drugoj.

– Tada sam shvatio da se vrši pritisak na mene, da se ja optužim da sam ukrao taj novac. Nikad Avaz ništa drugo nije objavio nego da sam ja ukrao novac! Nikada nije objavljeno šta u suštini istražuje tužilac. Tada Radončićeva odbrana u predmetu protiv njega šalje svoj tim advokata Sadini. Oni preuzimaju njenu odbranu pro bono. To je učinila advokatica Vasvija Vidović, ali je isturena advokatica iz Bijeljine koja je zastupala Bakira Dautbašića. Oni su se tada obratili Sudu, da se utvrdi da Sud BiH nije nadležan za provođenje istrage protiv Sadine, pošto ona nema nikakvih ovlaštenja jer je daktilografkinja itd. Sud to prihvata, a za pravo čudo i Tužilaštvo, i sve se njene radnje kvalifikuju kao krađa, pa se njen predmet prebacuje na kantonalni nivo. Kasnije na moj izričiti upit zašto istraga nije usmjerena na pronevjeru ili utaju, jer ako je ona po mojoj naredbi preuzela određeni novac da ga negdje odnese, a nije nego ga je utajila, tužilac mi je odgovorio da mu ne pada na pamet, jer je sve čisto, da nema pronevjere i utaje, nego da je u pitanju obična pljačka – objašnjava Mihajlović.

Dodaje kako mu je 24. novembra 2017. prvi put saopćeno za šta se sumnjiči. Tužilac ga je pozvao da ga ispita u svojstvu osumnjičenog te mu saopćio 10 tačaka po kojima se sumnjiči za nesavjestan rad u službi.

Dokaze mogao gledati, ali ne i kopirati

– Tada sam zatražio da mi se ostavi vrijeme za pripremu, a da bih mogao u skladu sa članom 6. ZKP-a izjasniti se o dokazima koji mi se stavljaju na teret. Tražio sam da mi se omogući da te dokaze vidim. Nešto malo dokaza koji su navedeni u zapisniku mi je prezentirano, ali ništa drugo. Tužilac je odgodio ročište, obavijestio me da je on to moje pravo prebacio na branioca, koji bi imao pravo da izvrši uvid. Reagirao sam i kazao da je to moje pravo, a ne branioca. Jer meni se mora omogućiti da se izjasnim o dokazima koji mi se stavljaju na teret. Zakazano je novo ročište 14. decembra i na njemu ja, normalno, ponavljam svoj zahtjev. U međuvremenu sam od tužioca tražio da mi se pismeno izjasni o tome svemu, a podnio sam zahtjev da mi se dodijeli branilac po službenoj dužnosti jer ja sam suspendovan, ne radim, lošeg sam zdravstvenog stanja, kao i supruga, imamo velike izdatke. Tužilac ponovo odgađa ročište zbog tih mojih zahtjeva – kaže Mihajlović.

Tužilac mu omogućava da dolazi i vrši uvid, da lista, pa je tako imao samo šest dana, po četiri do pet sati dnevno, da pregleda 15 registratora.

– Dakle, da pregledam ogromnu dokumentaciju, pri čemu mi je dozvoljeno samo da napravim pokoju zabilješku. Nisam mogao kopirati. Tražio sam od tužioca putem maila i Vibera, nekad iza pravoslavnog Božića, da mi ostavi dovoljno vremena da se pripremim za odbranu, ali je on odbio i zakazao ročište za 23. januar 2018. Na tom sam ročištu izjavio da neću iznositi odbranu niti odgovarati na postavljena pitanja. Kako ću se izjasniti o dokazima kad ih nisam mogao sve ni pregledati, a ni ocijeniti. Ali sam zadržao pravo da odluku promijenim u daljnjem toku istrage – objašnjava Mihajlović.

Tužilac Neradin je nakon toga proširio istragu te je Mihajloviću mailom upućen poziv za 29. mart za novo ročište, s tim da je odbijen njegov zahtjev da mu se dostave određeni predmeti koji njemu idu u korist, a to su izjava koju je kao svjedok dao u početnom predmetu protiv Beridan-Zuhrić, nalaz detektora istine, odnosno poligrafa, na koji se dobrovoljno podvrgnuo, zapisnik o pregledu ladičara Beridan-Zuhrić i popis stvari koje su nađene te njena prva izjava koju je dala u svojstvu svjedoka.

“Božo, šta je sa ovim novcem?”

– Ta njena izjava u svojstvu svjedoka je uslijedila nakon što me glavna tužiteljica Gordana Tadić pozvala i pitala: “Božo, šta je sa ovim novcem?” Predala mi je naredbu na kojoj je moj potpis. Rekao sam: “Ovo je Sadina sigurno izvršila, ali nema njenog potpisa da je preuzela novac. Zovite Bogdana pa upitajte gdje je novac” – kaže Mihajlović.

Objašnjava da je Bogdan Bogdanović, šef KDP-a, referent u Tužilaštvu BiH, “on drži ključ od sefa i ne može novac iz sefa izaći bez njegovog ključa”.

– On je pozvan u mome prisustvu i kazao je da je novac dao Sadini i da je novac na Sudu. On je donio KDP knjigu, dokument gdje piše da je on naredbu izvršio i da je novac predat na Sud. Glavna tužiteljica mi je tada rekla da odmah kontaktiram Sadinu i da je pitam kome je predala novac i gdje je dokument o predaji. Ja sam Sadinu pozvao, sastali smo se, s obzirom na to da je ona nije htjela doći u Tužilaštvo, otišao sam kod nje. Rekla mi je da je novac predala na Sud, da će se sjetiti svih detalja i da će javiti. Odmah sutradan nju je Emir Neradin saslušavao, dala mu je izjavu da je novac predala na Sud. Ništa od toga nije objavljivano u medijima, nego samo to da je Mihajlović odnio 130.000 KM – prisjeća se tužilac u razgovoru te dodaje kako nije htio polemisati sa medijima “jer vidim, ako neke kolege iz Tužilaštva u medijima laju protiv mene, a koji sa mnom ne govore, to je njihova stvar”.

Dokazi na CD-u, ali ne svi

Nakon toga Mihajlović je dobio e-mail iz Tužilaštva u kojem je pozvan da 28. marta dođe preuzeti CD na kojem su “određeni dokazi” koji su skenirani, a u odnosu na prošireni dio istrage. Kada je pogledao i isprintao sadržaj CD-a, kaže kako je shvatio da na njemu nema “pola dokaza”. Istovremeno je dobio poziv da dođe na ispitivanje 29. marta 2018.

– Došao sam i kazao tužiocu da na CD-u fali pola dokaza. Njegov stručni saradnik je provjerio i kaže: “Ne znam kako se desilo, ali zaista nema”. Tada sam tražio da mi se dostave svi dokazi na CD-u. Što je najgore, meni je stručni saradnik Ervin Klempić već tada pripremio primjerak tih dokaza za mene, jedan primjerak za moga branioca i jedan da se proslijedi Sadinin dio spisa na Općinski sud u Sarajevu. Međutim, Klempić mi saopćava da je dobio zabranu da mi preda taj CD. Prenio mi je odluku tužioca Neradina. Tada sam pisao zahtjev da mi se dostave svi dokumenti koji mi idu u korist. Dužni su da mi dostave svaki taj dokument i svaki dokaz, ne da ga gledam, nego da mi ga preda! Moje je pravo da to koristim u odbrani. Nikad ih nisam dobio, osim ova četiri dokumenta koja sam tražio, koja sam vam nabrojao – kaže Mihajlović.

Novi poziv za ročište dobio je za 10. april, ali mu nije mogao prisustvovati zbog bolesti. Uprkos tome što je bio na liječenju, ponovo je dobio poziv za 25. april kada je tražio izuzeće tužioca Neradina i glavne tužiteljice Gordane Tadić, tačnije da se spis predmeta prebaci na Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu. Njegov zahtjev je odbijen 26. i 27. aprila te mu se daje pouka da se obrati Sudu radi prijenosa nadležnosti te da eventualno podnese krivične prijave protiv onih tužilaca i službenika za koje smatra da su počinili krivično djelo. Tražio je da se slučaj prenese na Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu “jer je očigledno da ovo Tužilaštvo ne može provesti istragu, da je tendenciozno vodi samo protiv mene, a ne protiv još pet tužilaca koji su potpisivali dokumente za mene”.

Pet tužilaca potpisivalo dokumente

– To praktično znači da se napravi dokument sa mojim imenom, a u potpisu za mene potpisuje, recimo, Diana Kajmaković, Oleg Čavka, Ismet Šuškić, Sena Uzunović i Jasmina Gafić. Na osnovu svih tih dokumenata je novac nestao – kaže Mihajlović uz obrazloženje da tužioci koje je naveo stvarno jesu potpisivali dokumente te da se u jednoj tački po kojoj se sumnjiči navodi da je “Sadina bez moga naloga i moga znanja sačinila dokument i zamolila Dianu Kajmaković da joj potpiše te je na osnovu tog dokumenta sa Suda povukla predmete, uzela novac, a ostatak predmeta koji su se nalazili u vreći predala u KDP”.

– Ja se sumnjičim da nisam vršio nadzor nad njom pa je ona to mogla iskoristiti. Gospođa Diana nije imala moje ovlaštenje za potpisivanje, da me je samo nazvala i kazala: “Božo, ti si na putu, a Sadina mi je donijela ovo što si joj izdiktirao, jesi li je ovlastio s obzirom na predmet o kojem se radi?” Ja bih rekao: “Ne, ne potpisuj!” A Sadina bi ostala bez posla. Radi se o predmetu koji je još u KDP-u Suda, ne Tužilaštva, a u kojem ja planiram obustaviti istragu zbog nedostatka dokaza… I tako je toga bilo u ovih 10 tačaka po kojima me se tereti – navodi Mihajlović.

Tužilac Mihajlović je 9. maja na ročištu kazao da neće iznositi odbranu te da će ju iznijeti pred tužiocem čija nadležnost bude utvrđena te je i tada naglasio da ima spremnu odbranu. Sud je odbio njegov zahtjev za prijenos nadležnosti na Tužilaštvo KS, a kasnije i žalbu, a Mihajlović kaže kako je o svim tim radnjama i odlukama Suda saznao iz Dnevnog avaza.

Prvo Avazu, pa onda stranama u postupku

– Avaz, recimo u subotu, objavljuje da je odbijen prijedlog, a ja odluku o tome dobijam tek iduće nedjelje, a iz datuma vidim da odluka sudije još nije bila ni urađena i da je Avaz to objavio prije njegove odluke. To znači da je gospođa Diana Kajmaković razgovarala sa sutkinjom, jer su dobre prijateljice, pa joj je ova u povjerenju rekla da će biti odbijeno, samo se ne može još objavljivati dok se ne dostavi strankama. Ali je objavljeno! Sistematski je objavljivano! Isto je bilo i sa žalbom. Štaviše, dešavalo se da je Avaz objavio odluku, a ja odmah dobijam poziv tužioca za novo ispitivanje, a ni ja ni on nismo dobili odluku sudije – tvrdi Mihajlović.

Posljednji poziv je dobio za 18. juni 2018. godine. Odazvao se i, kako kaže, došao sa pripremljenom odbranom na 50 stranica.

– Međutim, moj advokat je bio spriječen da dođe o čemu je obavijestio tužioca Emira Neradina. Advokat Vlado Adamović je imao ročišta u Visokom. Tužioc je odgodio ročište za 20. juni, a to znači da ja još službeno nisam ispitan na okolnosti onoga za šta ću biti optužen, a osnovno pravilo Zakona o krivičnom postupku je da se optužnica ne može podići ako optuženi nije ispitan na sve okolnosti onoga za šta se optužuje! U utorak sam bio frapiran kada je poslijepodne na svim portalima objavljeno da je tužilac podigao optužnicu i predao Sudu na potvrđivanje. Poslao sam mail tužiocu Neradinu i pitao ga o tome, očekivao sam da mi se bar kulturno javi i kaže jesam ili nisam. Glasnogovorniku Tužilaštva sam također slao pitanje da me obavijesti da li je ili nije podignuta optužnica. Ali ne, niko mi ništa nije smio reći. Poslao sam mail i glavnoj tužiteljici. Ništa. U srijedu sam ujutro, 20. juna, poslao mail glavnoj tužiteljici Tadić da, s obzirom na to da su podigli optužnicu, nema ni potrebe da dolazim na iznošenje odbrane. Tužilac mi se nije javljao, a za 20. juni je zakazao ročište iako zna da moj branilac cijeli dan na Sudu BiH ima obaveze gdje zastupa odbranu u predmetu za ratne zločine – pojašnjava Mihajlović te dodaje da je 20. juna zapravo tužiocu samo trebao predati svoju već napisanu odbranu.

 

 

Kompletan zapisnik sa ročišta 18. juna 2018. možete vidjeti u fotogaleriji

 

Krivične prijave protiv pet tužilaca

Ističe kako je ipak uspio doći do informacije da je optužnica protiv njega “ekspresno dodijeljena Mirsadu Striki, kao sudiji za prethodni postupak”. Stika je, inače, bio jedan od članova sudskog vijeća u predmetu “Radončić i drugi”.

– Sa predmeta je skinut redovni sudija za prethodni postupak Branko Perić, ne znam iz kojih razloga, a vjerujem da je to zato što ima jedan naučni rad koji ne ide u prilog Tužilaštvu – kaže naš sagovornik.

Božo Mihajlović je prije nekoliko dana Tužilaštvu predao krivične prijave protiv peterice tužilaca (Diana Kajmaković, Oleg Čavka, Ismet Šuškić, Sena Uzunović i Jasmina Gafić) te protiv referenata KDP-a Bogdana Bogdanovića i Mire Franjića. Tvrdi da je to učinio jer mu je tužilac Emir Neradin kazao kako mu ne pada na pamet da provodi istragu protiv njih.

– Rekao je da njihove krivnje apsolutno nema. A ja vam postavljam pitanje: Kako tužilac može napisati da je bez moga znanja na neutvrđen način Sadina Beridan-Zuhrić iz kase KDP-a uspjela izuzeti 106.000 KM i otuđiti? Nije imala ključ. Ključ je kod referenta KDP-a. Čitam izjavu KDP-iste na okolnosti da objasni kako je novac mogao izaći iz zatvorene kase, gdje on kaže “da to ne može objasniti”. A njegove krivnje nema? Ima samo moje? Pazite, ja sam to samo pročitao, jer sam imao pravo samo da pročitam, ali ta mi je rečenica ostala u sjećanju. Ne mogu da shvatim da se to može desiti. Ali vidite da se desilo – kaže tužilac Mihajlović.

Nakon svega, kaže kako je odlučio da napokon progovori u medijima. Također, tvrdi da je “dobro informiran da je Sadini obećano da će na Sudu u Sarajevu biti sređeno da ona bude proglašena nesposobnom za suđenje s obzirom na bolest koju ima, a uz uvjet da se protiv mene ne pojavljuje ni kao svjedok”.

– A tvrdi se da je ona odnijela gotovo 300.000 KM!? Pa ljudi, gdje to ima?! – pita Mihajlović.

“Diana je rekla da ću je dobro zapamtiti”

Osim toga, tvrdi da se već zna da će optužnica protiv njega koja je kod sudije Mirsada Strike biti potvrđena jer “Radončić je počeo da rukovodi Tužilaštvom”. Na naše pitanje da li on tvrdi kako iza svega što mu se dešava stoji Radončić, Mihajlović je odgovorio potvrdno.

– Da, Radončić, Diana Kajmaković koja mi je na hodniku rekla “da ću je zapamtiti” zato što sam dok je trajao predmet protiv Radončića i drugih htio da objavim snimak razgovora između nje i Bakira Dautbašića gdje Diana njega moli da zaposli profesoricu turskog jezika sa koledža na Ilidži u Ministarstvo sigurnosti kod njega, a ovaj joj odgovara kako je mala plaća kod njega u Ministarstvu pa “hajde da mi nju instaliramo kod Vilića u Direkciju za koordinaciju policijskih tijela”. Očigledno, ako nije korupcija, onda jeste korištenje utjecaja. Da ne govorimo da je ta ista tužiteljica, dok sam ja saslušavao ključnu svjedokinju (Azra Sarić, op. a.) ušla u moju kancelariju, pitala me nešto bezveze. Tada je zapravo donijela Sadininu fotografiju sa Facebooka, pokazala mi i rekla: “Vidi kako se Sadina dobro oporavila”. Ali je ustvari tada Diana gledala u monitor da vidi šta svjedokinja izjavljuje. Jer ja pratim kad daktilograf piše. Dok je trajalo to ispitivanje, ja sam dobio obavijest iz službe za presretanje razgovora gdje su mi javili: “Božo, upravo je snimljen razgovor gdje Radončić obavještava Dautbašića: “Ptičica ti je u Tužilaštvu već dva sata i pjeva”. I taj sam razgovor htio priložiti, međutim Sudsko vijeće je sve to odbilo i došlo je do konflikta između mene i Diane gdje mi je rekla “da ću je dobro zapamtiti” – tvrdi Mihajlović te dodaje da iza ovoga što mu se dešava “dijelom stoji i Oleg Čavka protiv kojeg je pokrenuta istraga za primanje mita”.

“Jesi li ti dao majmunu novac?” 

– Jer kako Vi kao novinarka možete ocijeniti recimo ovu stvar? U presretnutim razgovorima gdje smo prisluškivali kriminalce ima dio gdje kaže: “Jesi li ti dao majmunu novac?” Odgovor: “Nisam još”. Pa opet prvi kaže: “Nemoj ni davati, kad sve završi, onda ih svetroje pozovi na ručak”. A prethodni je razgovor o tome da je glavni tužilac (Goran Salihović, op. a.), a i ja zajedno s njim, odbio potvrditi sporazum između Olega Čavke i toga osumnjičenoga da se kazni do godinu zatvora da ih može platiti, da mu se vrate svi skupocijeni auti, mašine za rezanje duhana i pravljenje cigareta i tako dalje. Glavni tužilac i ja (tada rukovodilac Odsjeka za organizirani kriminal i korupciju, op. a.) smo odbili takav sporazum, dali jasnu uputu da se nagodba ne može zaključiti ako kazna neće biti najmanje tri godine i oduzimanje imovinske koristi najmanje 100.000 KM i oduzimanje svih sredstava, predmeta za izvršenje krivičnog djela. Mi jesmo presreli razgovor u kojem je svađa između tih kriminalaca, a u kojoj se govori protiv Gorana, protiv mene, protiv Hasana Pleha, ali kažu: “Ništa se ti ne sekiraj, Čavka je meni obećao da će to riješiti na drugi način” – prepričava Mihajlović te nadalje objašnjava:

– Pratili smo Sena Uzunović i ja koji je to “drugi način”. Na ročištu za izjašnjenje o krivnji osumnjičeni priznaje krivnju. To je taj drugi način. Na ročištu za razmatranje krivnje Oleg mijenja optužnicu na blaži oblik, maltene brani optuženog, i kaže da je on bio prinuđen da rasprodaje duhan jer mu je država odbila izdati dozvolu da otvori preduzeće za promet duhanskim proizvodima, pa je on u nadi da će dobiti dozvolu nabavio velike količine duhana i unaprijed napravio velike količine rezanog duhana i cigareta pa je morao, zamislite, šest mjeseci smo pratili, čamcem prebacivati to u Hrvatsku!? To sve prihvata predsjednik Sudskog vijeća gospodin Ranko Debevec, izriče kaznu zatvora ispod godine da bi to kriminalac platio, vraćaju mu se sve mašine, dva-tri skupocjena vozila i predmet završava. Oleg je to znao. I prije otvaranja istrage protiv mene Oleg i Diana su protiv mene poslali glavnoj tužiteljici zahtjev da me se hitno smijeni jer sam “postao nepredvidiv i neuračunljiv”. Ja sam neuračunljiv što sprečavam mito i korupciju u pravosudnoj instituciji?! – govori Mihajlović.

Predmet o kojem govori tužilac Mihajlović je “Džoker”, u kojem je vođen postupak protiv Zorana Popovića za organizirani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom duhana.

Na naše pitanje o odnosu VSTV-a prema njegovom slučaju, tužilac Mihajlović kaže da je sve bilo jasno nakon što je u toj instituciji rečeno da se njega mora suspendovati kako bi ga se zajedno sa Tužilaštvom zaštitilo “od medijske hajke”.

Predmet protiv Sadine će se zatvoriti

– Šta me imaš štititi od medijske hajke, ti si me i bacio vukovima suspenzijom! Da ne govorimo da je ta suspenzija imala samo jedno za posljedicu. Umjesto da je glavna tužiteljica, umjesto da Emir ne radi, zatražila da Sud izda naredbu da se svi moji spisi izuzmu, zatvore, da se po članu 75. ZKP-a otvaraju i pregledaju od strane postupajućeg tužioca i njegovog tima, uz obavezu da ja kao osumnjičeni prisustvujem. Da bi se to zaobišlo, zamislite ko je bio u komisiji da pregleda te spise? Jedan od tužilaca koji je osumnjičen za nestanak 80.000 KM – Ismet Šuškić. On je prisustvovao umjesto mene, mijenjao mene. Tehničku podršku toj komisiji su pružali dvojica referenata KDP-a kojima je na neutvrđen način iz kase nestajao novac – pojašnjava Mihajlović. Referenti o kojima govori su Miro Franjić i Bogdan Bogdanović.

Dodaje da, ako ima njegove krivnje u smislu da nije dovoljno nadzirao rad svojih kolega, da je imao previše povjerenja u njih, “onda molim lijepo, na optuženičku klupu i mene i njih”.

– Da Diana nije potpisala akt, ne bi Sadina mogla otići na Sud, uzeti predmete, otvoriti vreće, uzeti, zatvoriti i vratiti… I tako, Sena, Jasmina Gafić, čak i Oleg Čavka. On potpisuje naredbu da se iz KDP-a, iz kase, izuzme 2.100 eura. Bez mog znanja, bez moga naloga, na zamolbu Sadine Beridan i to u dane kada sam ja bio na službenom putu. Da me obavijestio, ja bih znao o kojem se predmetu radi, znao bih da se taj novac ne može vraćati stranci i da u finalizaciji predmeta treba samo podnijeti zahtjev da se novac oduzme. S obzirom na to da je to sumnjiv dokaz, da se uništi – objašnjava Mihajlović.

– Ne optužuju se tužioci, službenici KDP-a, nego samo ona da je uzela svih 300.000 KM. Ona ćuti i odbija da se sasluša kao svjedokinja, a Općinski sud u Sarajevu je ne pokušava ni pozvati jer traje vještačenje da je nesposobna za suđenje. Taj predmet će se zatvoriti – mišljenja je Mihajlović.

Što se tiče krivičnih prijava koje je podnio protiv peterice tužilaca i KDP-ovaca, Mihajlović je mišljenja da su one u direktnoj vezi sa brzinom podizanja optužnice protiv njega i da je takav scenarij odobrila i v. d. glavne tužiteljice Gordana Tadić, jer je tražio da se predmeti spoje, odnosno da se provodi istraga i protiv tužilaca i referenata KDP-a.

– Umjesto da sam ja bio prisutan kod otvaranja predmeta, tu su bili referenti KDP-a i Šuškić. Tu da vrag vraga šiša, nešto nije uredu! Ili Tužilaštvo neće da prizna krivnju i drugih tužilaca i da se sakrije i krivnja Suda. Jer zamislite, ima službena zabilješka između Mire Franjića i referenta iz Suda, sačinjava se službena zabilješka, zapisničar je Sadina, a gdje piše da se iz KDP-a Suda u KDP Tužilaštva prebacuje šest zapečaćenih vreća. Molim lijepo, uprkos toj službenoj zabilješci stoji da je Sadina na neutvrđen način uspjela otvoriti vreće i uzeti novac. Zar nije novac mogao nestati i u Sudu? – pita Mihajlović.

“Nigdje te neće biti”

Na kraju razgovora za Faktor naglašava da moli da se objavi sve što je rekao, da stoji iza svake svoje riječi, i da javnost treba da zna da se ovdje pokušava optužiti samo njega kao rukovodioca Odjela, a u smislu da nije vršio nadzor nad Sadinom Beridan-Zuhrić. Mihajlović se nikada nije obratio Dnevnom avazu u kojem je Beridan-Zuhrić iznijela niz tvrdnji u kojima ga teško optužuje. Na naše pitanje zašto to nije demantovao, Mihajlović odgovara:

– Zašto? Zato što mi je u sudnici dan prije nego ću biti suspendovan, Radončić prišao i rekao: “Nigdje te neće biti!”. To mi može posvjedočiti moja stručna saradnica, a sada tužiteljica Selma Peco. Ona mi je savjetovala da ga prijavim za prijetnju. Rekao sam: “Što ću ga prijavljivati, ne može mi ništa. Može me jedino ubiti”. A vidite da može – kaže Mihajlović.

Uvjeren je da će sudija Mirsad Strika u rekordnom roku potvrditi optužnicu te da postoji velika šansa da će javnost biti isključena sa suđenja koje se bude vodilo u ovom predmetu.

Krivične prijave koje je Mihajlović podnio protiv tužilaca i službenika KDP-a, a u kojima se precizira zašto istraga treba biti pokrenuta protiv njih te kada i kako je nestajao novac iz predmeta i kojih predmeta te ostale pojedinosti, možete pročitati u fotogaleriji, gdje možete vidjeti i dokumete VSTV-a o njegovoj suspenziji, kao i zapisnik sa ročišta 18. juna ove godine. Faktor je u posjedu i brojnih drugih dokumenata iz ovog predmeta, a koje ne objavljujemo ovom prilikom zbog njihove obimnosti. To uključuje i zapisnike sa svih ročišta, Mihajlovićeve zahtjeve upućene Tužilaštvu…

Božo Mihajlović je i vlastoručno napisao kako je tekla istraga u ovom predmetu protiv njega te gdje smatra da su povrijeđena njegova prava, a o čemu je obavijestio i nadležne u pravosuđu BiH, što možete pročitati u nastavku: