Tegeltija: Ministarstvo financija BiH treba do kraja veljače predložiti proračun

Ministarstvo financija i trezora Bosne i Hercegovine trebalo bi do kraja veljače Vijeću ministara predložiti prvu verziju proračuna za 2020. godinu, kazao je to jučer predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD).

Novinare je zanimalo pitanje financiranja državnih institucija koje trenutno funkcioniraju na tromjesečnoj odluci o privremenom financiranju, koja istječe s 31. ožujkom, a na snazi je blokada rada državnih institucija jer politički predstavnici iz Republike Srpske odbijaju sudjelovati u donošenju bilo kakvih odluka na državnom nivou.

Tegeltija najavljuje da će procedura donošenja tog važnog financijskog akta biti ispoštovana na način kako je to propisano zakonskim aktima.

– Odluka o proračunu zavisit će od toga kako ćemo se kretati kroz ovu kriznu situaciju u kojoj se BiH sada nalazi – kazao je Tegeltija.

Prijedlog proračuna, prema proceduri, domovima Parlamentarne skupštine BiH na usvajanje predlaže Predsjedništvo BiH, u kojem je Tegeltijin stranački šef Milorad Dodik.

Isto pitanje novinari su uputili i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću, koji je kazao da, ukoliko predstavnici SNSD-a u Vijeću ministara odluče ne podržati ni odluku o privremenom financiranju, onda moraju preuzeti odgovornost za to.

Nova blokada vlasti na državnom nivou nastupila je nakon odluke Ustavnog suda BiH kojom su određene odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske proglašene neustavnim, a te odredbe tretiraju državnu imovinu, na što entiteti nemaju pravo.

Potom je uslijedila sjednica Narodne skupštine Republike Srpske kada su poslanici zaključcima obavezali političke predstavnike RS u bh. institucijama da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudaca i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.