Tamna strana rada u Njemačkoj: Za sumu ispod minimalca radi ukupno 2,7 miliona ljudi

Prema studiji Fondacije “Hans Beckler”, mnoga poduzeća u Njemačkoj plaćaju svoje zaposlene manje od propisane minimalne sume od 8,5 eura po satu, što predstavlja povredu Zakona o minimalnom prihodu.

Prema ovom istraživanju (podaci za 2016), sumu ispod minimalca prima ukupno 2,7 miliona ljudi, odnosno, svaki deseti radnik! Najveći broj poduzeća u kojima vladaju takvi uvjeti nema ni radničko vijeće, ni sindikat 18,6 posto zaposlenih u takvim firmama zarađuje manje od 8,5 eura na sat, javlja “Srna”…

U firmama u kojima postoji netko tko zastupa prava radnika, ima samo 3,2 posto takvih uposlenih. Rezultati istraživanja Fondacije “Hans Beckler” se ne poklapaju sa “zvaničnom statistikom” prema kojoj je takvih radnika 2016. godine bilo “samo” 1,1 milion.

Najviše radnika plaćenih ispod norme radi u privatnim domaćinstvima (43%), gdje je i najteže kontrolirati da li se poslodavaci pridržavaju zakona; slijede hoteli i ugostiteljski objekti (38%) i trgovina na malo (20%). Ispod… norme su češće plaćene žene nego muškarci, a lošije od ostalih prolaze i radnici s nižim stupnjom obrazovanja.

Njemački savez sindikata je izrazio ogorčenje zbog ovih podataka i činjenice da se obilaze zakonske odredbe o minimalnom prihodu.

Njemačko Ministarstvo financija je nedavno priopćilo da su poduzeća tijekom 2017. godine platila više od 4,2 miliona eura kao kaznu zbog povreda Zakona o minimalnom prihodu. U vezi s time je pokrenuto oko 2.500 istraga, a u svakom drugom slučaju su plaćane kazne. U 2016. godini, pokrenuto je nešto manje od 1.700 istraga, a ukupna visina razrezanih kazni je iznosila 1,5 miliona eura.

Haber.ba