Suci koji su oštetili Hrvatsku predlažu veliku revoluciju u rukometu

DANSKI suci Mads Hansen i Martin Gjeding, koji su razljutili hrvatske rukometaše suđenjem na utakmici protiv Njemačke (21:22), iznijeli su ideju o novom korištenju videotehnologije u rukometu. 

Suci smatraju da se kao u tenisu uvede “challenge” te da treneri sami mogu zatražiti pregledavanje snimke. Korištenje “challengea”, baš kao u tenisu, bilo bi ograničeno. 

“Možda bi bilo dobro rješenje da se bolje koristi pregledavanje snimke. Već smo vidjeli u drugim sportovima da treneri imaju pravo na takozvani challenge, to bi možda pomoglo u rješavanju takvih situacija”, njihova je poruka. 

U rukometu postoji videotehnologija, ali se koristi samo u iznimnim situacijama. 

“Šteta što challenge nije postojao u ovoj utakmici jer bih donio drugačiju odluku, prilično sam uvjeren u to. Ne bih morao previše gledati snimku da bih shvatio da sam pogriješio”, rekao je Martin Gjeding koji je minutu prije kraja kod napada Hrvatske za izjednačenje dosudio Karačiću nepostojeći prekršaj u napadu.

Červar bi suce u zatvor

Podsjetimo, nakon utakmice dolazile su bijesne poruke iz hrvatskog tabora, a najžešći je bio izbornik Lino Červar koji je poručio da danske suce treba strpati u zatvor.

“Ovo je bila pljačka Hrvatske koju je vidio cijeli svijet! Ove suce treba strpati u zatvor. Ovo nije prvi put. Nama su Danci oduzeli prvenstvo 2008., 2009. i 2010. godine i to treba javno reći. Ne može se dozvoliti da amateri sude ovakve utakmice i odlučuju o našim sudbinama. Toga ima samo u rukometu i to je ozbiljan problem ovog sporta kojim se treba pozabaviti i Olimpijski odbor. 

Mi smo Nijemce nadigrali pred njihovom publikom, a suci su nam oduzeli pobjedu. Na Europskom prvenstvu prošle godine u Hrvatskoj smo imali jako loše suđenje, ali smo mislili da će ovdje biti bolje. Međutim, znalo se što se radi. Nismo morali ni igrati jer smo znali što će biti. I sad Nijemci slave ovakvu pobjedu… Što da ja kažem igračima!? Bravo, dečki, dobro ste igrali!? Oni su samo žrtveno janje. Mi građani Hrvatske se moramo boriti za ponos i dostojanstvo i ne dopustiti da nas se javno krade. 

Nemoćan si kad te ovako manipuliraju. Pazite, ljude s naših prostora bije glas da su nepošteni. Hrvati, Srbi, Bosanci… Neodgojeni, nepošteni, ovakvi… A ovo? Ovo je za zatvor! Ovako nas vrijeđa kraj zdravih očiju. Ti suci će i dalje suditi neke važne utakmice. Kako? Oni ne mogu više ništa suditi. Tu će se odlučivati o plasmanu na Olimpijske igre, a ovime je pogažena Olimpijska povelja koja kaže da smo svi isti, i veliki i mali. Moramo ići dalje. Žao mi je dečkiju koji su mladi i trebali bi vidjeti da se njihov trud nagrađuje. Ja sam na kraju svoje karijere, bio sam na 17 velikih natjecanja i odgovorno tvrdim da su nam ukrali tri velika natjecanja”, grmio je Červar, dok je njegov pomoćnik Davor Dominiković u razgovoru za dansku televiziju bio sarkastičan.

“Čestitao bih njemačkoj rukometnoj reprezentaciji na plasmanu u polufinale Svjetskog prvenstva. To je dobro za rukomet. Oni su organizirali ovu žurku i naravno da onda moraju biti u polufinalu. Također, drago mi je što mi je prišao jedan čovjek iz Rukometnog saveza Njemačke i priznao mi da su suci pogriješili u završnici, ali to ništa ne može promijeniti. Ništa ne mijenja činjenicu da smo mi ispali, a da oni idu dalje. Danski suci su dopustili toliko prednosti Nijemcima… Ma, ne mogu ni reći sve što želim o tim ljudima. Zbog takvih naš sport ide u grob. I to je poruka za sve ljude na svijetu”, rekao je Dancima uzrujani Dominiković.