Što BiH može očekivati od EU u 2019. godini

Rumunjska koja je s prvim minutama ove godine preuzela predsjedavanje Europskom unijom, još nije predstavila službeni plan rada za ovu godinu, ali kako N1 saznaje od izvora bliskih rumunjskom predsjedništvu Zapadni Balkan i Bosna i Hercegovina će ostati djelomično na agendi jer kako je rečeno “uvjereni smo u prednosti za obje strane – EU i njene partnere”.

“U 2018. godini regija Zapadnog Balkana bila je visoko na listi prioriteta EU, a namjera nam je da i dalje razvijamo ovaj pozitivni trend. Nastavit ćemo da podržavamo partnere iz regije na putu demokratskih reformi i nadamo se da će, sa svoje strane, partneri na Zapadnom Balkanu ostati opredijeljeni za proces reformi kako bi mogli iskoristiti sve mogućnosti za napredak u EU put. Tako, mogli bismo olakšati usvajanje ambicioznih zaključaka Europskog vijeća o paketu proširenja sljedećeg lipnja”, ističu izvori N1.

Kada je u pitanju naša zemlja u rumunjskom predsjedništvu uz optimizam kada je u pitanju potencijalni kandidatski status ističu ono što već poručeno nakon proteklih izbora od europskih komesara Federice Mogherini i Johannesa Hahna.

“U Bosni i Hercegovini, nakon općih izbora u listopadu, čekamo brzu implementaciju rezultata izbora i nastavak programa reformi, posebno kada su njegovi glavni korisnici građani BiH. EU ostaje pozornost pružanju sve potrebne podrške kako bi se taj proces unaprijedio”, stajalište je koje će zastupati Rumunjska narednih šest mjeseci.

Prema našim izvorima rumunjski prioriteti kada je u pitanju područje Zapadnog Balkana će za ovo šestomjesečno predsjedanje biti: regionalna suradnja, mladi, strateška komunikacija, poticanje pomirenja, dobrosusjedski odnosi i usklađivanje sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Europske Unije.

U svibnju ove godine u rumunjskoj prijestolnici Bukureštu bit će održana velika konferencija “Kako bolje odgovoriti na europske aspiracije mlade generacije na zapadnom Balkanu?” koja bi trebala okupiti oko 300 sudionika, s fokusom na poduzetničku dimenziju i kvalitetu demokracije. “Što se tiče regionalne suradnje, Sarajevo i Bosna i Hercegovina koji trenutno predsjedavaju SEECP-om će biti domaćini posebnog seminara na kojem će sudjelovati i direktori EU za Zapadni Balkan i politički direktori SEECP-a i želimo povezati dvije dimenzije. Što se tiče plana povezanosti, energija je od posebnog značaja u našem mišljenju, imajući u vidu važnost ciljeva energetske sigurnosti i diversifikacije energije.

Tako ćemo, tijekom našeg predsjedavanja, organizirati sastanak ministara CESEC-a u Bukureštu, zajedno s neformalnim Vijećem EU za energiju”, najavljuju naši izvori.

Predsjedavanje Europskom Unijom nakon Rumunjske preuzima Finska koja će na čelu Unije biti do kraja ove godine, dok će u 2020. Predsjedavanje Unijom podijeliti Hrvatska i Njemačka.

Hrvatska je već najavila da će tijekom njenog predsjedavanja u Zagrebu biti održan samitu Europska unija-Zapadni Balkan po uzoru na samit iz maja prošle godine koji je održan u Sofiji tijekom bugarskog predsjedanja Unijom.