Srbi poručili: Nema nove Vlade Federacije

Stranke koje su napravile matematičku većinu u Federaciji BiH /FBiH/ – DF, SBB, HDZ i SDA, trebaju naći šest Srba izaslanika u Domu naroda FBiH i tek onda mogu reći kako imaju skupštinsku većinu za formiranje Vlade i izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH, poručili su iz Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

Iz ovog odbora podsjećaju kako, iako postoji jednostavan matematički zbroj većine u Zastupničkom domu i Domu naroda FBiH, ta većina nema šest Srba koji će potpisati inicijativu za izbor srpskog potpredsjednika Federacije.

-Sadašnja matematička skupštinska većina u FBiH, koju čine DF, SBB, HDZ i SDA, ne znači ništa i mogu imati i 80 posto zastupnika i izaslanika, ali ako nemaju šest izaslanika Srba u Domu naroda FBiH, onda nema ni Vlade FBiH”, navodi se u priopćenju.

Iz Odbora ukazuju kako svi šute o tome da ne postoji skupštinska većina za formiranje federalne Vlade i izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH i kako glume da se ništa ne događa.

“Pitamo se zašto mediji šute o ovome? Svi pričaju o Izbornom zakonu i godišnjem planu za NATO kao velikim preprekama, a nitko da kaže kako nema potrebne ustavne većine u Federaciji za izbor izvršne vlasti”, dodaje se u priopćenju.

Dnevnik.ba