‘Spremni smo vratiti pilota da ublažimo napetosti s Indijom’

Pakistanska vojska u srijedu ujutro priopćila je da je srušila dva indijska zrakoplova unutar zračnog prostora svoje zemlje kao odgovor na zračni napad indijskog ratnog zrakoplovstva unutar Pakistana

Pakistan je spreman vratiti indijskog pilota srušenog i uhićenog ovaj tjedan ako bi to ublažilo krizu sa susjedom, rekao je ministar vanjskih poslova Šah Mahmud Kureši za pakistansku televizijsku postaju Geo Tv u četvrtak, prenosi 24.sata

“Voljni smo vratiti uhićenog indijskog pilota ako će to voditi smirivanju”, rekao je.

Također je rekao kako se očekuje da saudijski ministar vanjskih poslova dođe u Pakistan s posebnom porukom prijestolonasljednika Mohameda Bin Salmana, koji je posjetio i Pakistan i Indiju ranije ovog mjeseca. 

Pakistanska vojska u srijedu ujutro priopćila je da je srušila dva indijska zrakoplova unutar zračnog prostora svoje zemlje kao odgovor na zračni napad indijskog ratnog zrakoplovstva unutar Pakistana u utorak, prvi puta od rata 1971. godine.

“Obje su zemlje naredile zračne napade tijekom posljednja dva dana, a kopnene snage razmjenjivale su vatru na više od deset lokacija.

Indija je u utorak izvela zračni udar u Pakistanu uperen, kako tvrdi, protiv islamističke skupine Džaiš-e-Mohamed (JeM), što je dodatno zategnulo odnose dviju nuklearnih sila zbog Kašmira oko kojeg se spore.

Napetost je počela rasti nakon bombaškog napada u indijskom dijelu Kašmira u kojemu je 14. veljače poginulo najmanje 40 pripadnika indijskih paravojnih snaga za koji je odgovornost preuzelo JeM, baziran u Pakistanu, no rizik od sukoba je dramatično porastao nakon indijskog osvetničkog napada u utorak, na, kako tvrdi New Delhi, “islamističku bazu za obuku”.

Dnevnik.ba