ŠPIRIĆ O MIGRANTSKOJ SITUACIJI Druge zemlje poduzimaju mjere, a u BiH ‘selo gori, baba se češlja’

foto:HMS

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je Srni da dok druge zemlje poduzimaju mjere kako bi se zaštitile od nelegalnog ulaska migranata, u BiH ‘selo gori, baba se češlja’, a migranti biraju rute koje su im kraće i draže jer vide da se nitko njima neće pozabaviti.

“Svi medijski izvještaji iz crne kronike gdje se migranti međusobno ubijaju, napadaju lokalno stanovništvo, prelaze šumskim stazama iz države u državu, nisu dovoljni argumenti za Vijeće ministara u tehničkom mandatu da poduzmu bar jednu suvislu aktivnost u interesu sigurnosti građana BiH”, upozorio je Špirić.

On je podsjetio da je Vlada Austrije jučer odlučila produžiti izvanredne kontrole na granici s Mađarskom i Slovenijom kako bi se zaštitila od nelegalnog ulaska migranata na takozvanoj “balkanskoj ruti”, a Vijeće ministara u tehničkom mandatu i dalje tvrdi da je situacija u BiH pod kontrolom.

Špirić je ukazao da je zanimljivo da se u izvještajima austrijskih medija napominje da je ministar policije Herbert Kickl kao obrazloženje o novoj odluci naveo “latentnu prijetnju terorizma” što bi trebalo upaliti alarme u svim zemljama regije, a posebno onim koje nisu članice EU.

“Tako u BiH selo gori, baba se češlja, a migranti biraju rute koje su im kraće i draže jer vide da se nitko njima neće pozabaviti. Upravo zbog ovakvog stanja anarhije u koju nas je dovela nesposobna vlast trebalo bi što prije formirati novi saziv Vijeća ministara, ali sve su prilike da Bakir Izetbegović i njegova SDA čekaju da ovi migranti dobiju državljanstvo i da i njima ponudi jedan resor srazmjerno njihovoj brojnosti”, ocijenio je Špirić.

Imajući u vidu kompletnu situaciju s migrantskom krizom i da se u BiH vraćaju ratnici “Islamske države”, naglasio je Špirić, bilo bi neophodno da su koordinacijski tim i nadležne institucije u stalnom zasjedanju i da provode sigurnosne mjere i akcije.

“Ali s obzirom na to da smo u BiH, čekat ćemo da migranti organiziraju neku sjednicu i donesu odluku”, rekao je Špirić./HMS/