Spavanje na stomaku nije dobro za zdravlje

Neki od najozbiljnijih kroničnih problema poput žgaravice i bolova u leđima mogu biti uzrokovani pogrešnim načinom spavanja. Budući da spavanje oduzima jako puno našeg vremena onda bismo trebali preispitati neke naše navike kada je spavanje u pitanju.

Evo zbog čega nikada ne biste trebali spavati na trbuhu:

Izaziva žgaravicu

Spavanje na trbuhu ili na desnoj strani može izazvati problem nazvan gastroezofagealna refluksna bolest (GERD) ili ga bar pogoršati. To se događa kada kiselina i sadržaj iz želuca dođu do jednjaka. Ventil koji sprečava povratak kiseline iz područja želuca ne može kontrolirati refluks zbog gravitacije u tim položajima, a sadržaj želuca dolazi do dna jednjaka što izaziva žgaravicu, bol, kiselkasti okus u ustima, zadah, a ponekad čak i bol u prsima, piše Klix.

Loše je za kičmu i leđa

Prema mišljenju stručnjaka, ovaj položaj spavanja povezan je s kroničnom boli u leđima. Pritisak na vaša leđa i kičmu tijekom noći je veliki u ovom položaju. Kičma nije postavljena u prirodan položaj i zbog toga ćete povremeno osjećati tup bol ili imati potrebu da se istegnete.

Može uzrokovati kronične probleme s vratom

Nemoguće je pravilno disati dok spavate na trbuhu ako vrat ne okrenete u stranu. Zbog toga ovaj položaj spavanja može dovesti do razvoja kroničnih problema s vratom, poput hernije diskova.

Može izazvati bore na licu

Spavanje s jedne strane lica na jastuku je neizbježno kada spavate na trbuhu. Studije su pokazale da je ovo najgore što možete učiniti svom licu jer pritisak može prouzrokovati bore na licu tijekom vremena.

Stvara nepotreban pritisak na vaše grudi

Ukoliko želite imati zdrave grudi, ne smijete spavati na trbuhu. Na taj način stvarate nepotreban pritisak na prsa i to u nekim slučajevima može izazvati bol. Pokušajte spavati na leđima jer će vam to pomoći da opustite grudi, bez dodatnog pritiska na prsa.

HMS