SNSD nakon godinu dana blokade dostavio imena kandidata za parlamentarne komisije

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), nakon skoro godinu dana blokade, odlučio je danas napokon popuniti stalna radna tijela Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a bez kojih nije moguć rad državnog organa zakonodavne vlasti.Šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac dostavio je danas rukovodstvu Zastupničkog doma PSBiH imena SNSD-ovih parlamentaraca koji će u narednom periodu obnašati dužnost članova u šest parlamentarnih komisija.

Za članstvo u Ustavnopravnoj komisiji dostavljena su imena Nebojše Radmanovića i Obrena Petrovića, u Komisiji za vanjske poslove ime Obrena Petrovića, u Komisiji za vanjsku trgovinu i carine ime Vojina Mitrovića, u Komisiji za finansije i budžet imena Dragan Bogdanića i Vojina Mitrovića, u Komisiji za saobraćaj i komunikacije ime Staše Košarca, a u Komisiji za ostvarivanje ravnopravnosti spolova ime Snježane Novaković-Bursać, saznaje Klix.ba.

Ova odluka uslijedila je nakon jučerašnje sjednice Zajedničkog kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ali i nakon inicijative SDS-a i PDP-a da se izmjenama Poslovnika o radu Zastupničkog doma PSBiH omogući deblokiranje rada državnog organa zakonodavne vlasti.

Također, osim SNSD-a, predsjedavajući Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nenad Stevandić također je predložio članove u stalne komisije i to:

– Komisija za vanjsku trgovinu i carine (Nenad Stevandić)
– Komisija za saobraćaj i komunikacije (Nenad Nešić)
– Komisija za vanjske poslove (Nenad Nešić)
– Komisija za finansije i budžet (Jakov Galić)

Konstituiranjem parlamentarnih komisija ipak neće biti u potpunosti osujećene mogućnosti za blokiranje rada Parlamentarne skupštine BiH. Naime, SNSD i dalje ima mogućnost da prostim bojkotiranjem rada parlamentarnih komisija nastavi onemogućavati normalan rad državne zakonodavne vlasti.

Još uvijek nije poznato da li je SNSD pristao i na formiranje parlamentarnih komisija u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH s obzirom na to da nijedan zakon u nadležnosti državnih institucija ne može stupiti na snagu ukoliko ga ne usvoje oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

U decembru 2018. godine, prilikom konstituisanja novog saziva Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, izabran je novi sastav Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH u koju je SNSD delegirao Stašu Košarca. Ova komisija nikada nije konstituisana jer SNSD, HDZ BiH i SDA tada nisu imali dovoljno ruku da izaberu predsjedavajućeg komisije i njegova dva zamjenika.