Slovačkoj nedostaje radnika, ublažavaju propise za zapošljavanje stranaca

Slovačka je vlada zbog sve ozbiljnije nestašice radne snage najavila da će stranim radnicima olakšati pristup tržištu rada.

Prvi će korak biti smanjivanje birokratskih prepreka za poslodavce, kazao je u utorak premijer Peter Pellegrini.

Stranci čine tek jedan posto stanovništva Slovačke koja je također na začelju po broju imigranata među članicama Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), naglasio je Pellegrini.

Alarmantna nestašica radne snage

U trgovinskom udruženju RUZ upozoravaju na alarmantnu nestašicu kvalificirane radne snage u sektoru automobila i automobilskih dijelova, otvoreno upirući prstom u birokraciju kao glavnog krivca.

Nakon sastanka s premijerom, čelnik RUZ-a Mario Lelovsky naglasio je da je potrebno 150 dana da se obave sve formalnosti potrebne za zapošljavanje radnika iz zemalja izvan Europske unije.

Slovaci pak gaje snažne predrasude prema zapošljavanju stranaca a iskazali su ih u demonstracijama u industrijskim regijama u kojima žive strani radnici, pretežito iz Srbije.

Proteklih su mjeseci učestale i akcije prikupljanja potpisa u znak prosvjeda protiv sve žešće konkurencije radnika zaposlenih na slabo plaćenim radnim mjestima i navodnog pojačanog rizika kriminala.

Dosad su Slovaci odlazili iz matične zemlje u druge članice EU-a u potrazi za poslom a Slovačku je mimoišao i aktualni imigrantski val. Pitanje izbjeglica izaziva još veće kontroverze i nijedna slovačka politička stranka ne zagovara njihovo prihvaćanje, napominje dpa.