Sjajna vijest za bh. klubove: Uefa uvodi ”treću europsku ligu”

Čelnici krovne europske nogometne organizacije UEFA-e ovih se dana nalaze u Monte Carlu gdje se održao žrijeb grupa lige prvaka, a nakon što su izvučeni parovi za novu sezonu elitnog natjecanja i dodijeljene pojedinačne nagrade, održat će se i sastanak koji bi mogao promijeniti europski nogomet.

Njemački Bild piše kako će čelnici UEFA-e raspravljati o uvođenju novog natjecanja koje bi, uz Ligu prvaka i Europsku ligu, krenulo 2021. godine kada istječe aktualni sustav natjecanja. Od sezone 2021./2022. Liga prvaka bi zadržala format s 32 kluba, a Europska liga bi umjesto 48 klubova imala 32.

Preostalih 16 klubova koji bi bili maknuti iz Europske lige s dodatnih 16 bi formirali novo natjecanje čije ime za sada još nije poznato. Uvođenjem “treće lige” UEFA želi očajati Europsku ligu i popraviti njen imidž, a time će dati priliku i manjim europskim klubovima da zaigraju u Europi.

Premijer liga BiH bi od ovog natjecanja mogla profitirati jer bi bh. predstavnici igrali ipak solidne europske utakmice i skupljali iskustvo, te tako jačali europski koeficijent.