SIPA uhitila dva državljanina Turske zbog krijumčarenja migranata

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sinoć su na području Gradiške uhitila dvije osobe, državljana Republike Turske, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenje migranata, u vezi s kaznenim djelom krijumčarenje ljudi.

Osumnjičeni su u vozilima iznajmljenim od rent-a-car agencija prevozili 11 krijumčarenih osoba, od kojih je jedno dijete, za koje je utvrđeno da su državljani Iraka.

Prilikom realizacije navedenih aktivnosti policijski službenici SIPA-e pretresli su osumnjičene osobe, stambene objekte i vozila koja su koristili, te tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli  mobilne telefone, SIM kartice i određenu dokumentaciju, koja može poslužiti kao dokaz u daljem kaznenim postupku. Takođe, prilikom pretresa u jednom od vozila otkriven je gumeni čamac sa veslima, kojim su osumnjičeni namjeravali prebaciti krijumčarene osobe preko rijeke Save u Republiku Hrvatsku.

Osumnjičene osobe su privedene u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, u skladu s odredbama Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine, u zakonskom roku biti predane u dalju nadležnost Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz SIPA-e.