Senzacionalno otkriće: Nepoznati hrvatski vladar iz 8. st. otvara novo poglavlje povijesti

Foto: Arheološki muzej Knez iz Bojne

Ne može se dati ime i prezime ljudima i moćniku koji je pokopan u grobu na arheološkom nalazištu Brekinjova kosa kod Bojne. Problem je što ima malo očuvanih kostiju, no na pronađenim ostacima rade se analize DNK koje bi mogle dovesti i do dodatnih poveznica

Jesu li u Bojni na glinskom području, tik uz granicu s BiH, arheolozi pronašli novog hrvatskog vladara, možda će biti poznato nakon što se na ovom lokalitetu završe istraživanja. No, sigurno je da knez koji je pronađen u Bojni otvara novo poglavlje hrvatske povijesti. A upravo je i tako nazvana izložba koja se tim povodom priprema u Arheološkom muzeju u Zagrebu. „Knez iz Bojne – novo poglavlje hrvatske povijesti“. Izložba koja se otvara 16. travnja predstavlja senzaciju u sagledavanju najranije hrvatske povijesti od 7. do 9. stoljeća.

Foto: Arheološki muzej

Novo poglavlje povijesti Kada je u ljeto 2015. na Brekinjovoj kosi, nedaleko od Bojne, pronađen grob broj 4, nitko nije slutio da su arheolozi pronašli novog kneza. To je postalo jasno iz bogate pogrebne opreme koja je izlazila na vidjelo. I neki drugi od ostalih 36 do sada pronađenih i istraženih grobova pokojnika i pokojnica na toj lokaciji bili su bogato opremljeni, no grob kneza jedinstven je u ovom dijelu Hrvatske. Nepoznati moćnik pokopan je s luksuznim srebrnim, pozlaćenim ostrugama s garniturom za pričvršćivanje, privjeskom od zlata s gorskim kristalom, zlatnim solidom bizantskog cara Konstantina V. Kopronima te odjećom protkanom zlatnim nitima..

Foto: Arheološki muzej

To je to uistinu novo poglavlje hrvatske povijesti. Riječ je o kontinentalnoj Hrvatskoj gdje je jako malo nalaza iz tog razdoblja, nema ni tragova iz pisanih izvora previše i do sada nam je situacija iz tog razdoblja bila nejasna. Ovo je stvarno izuzetno važno, pogotovo zato što nalazimo paralele s područjem na hrvatskoj kneževini u Dalmaciji – kazuje nam dr. sc. Marijana Krmpotić, voditeljica Odjela za kopnenu arheologiju Službe za arheološku baštinu Hrvatskog restauratorskog zavoda. A ta veza s hrvatskom kneževinom veza je sa suvremenikom kneza iz Bojne, koji je pronađen u Biskupiji kod Knina, jednom od najvažnijih središta ranosrednjovjekovne hrvatske kneževine. Na Crkvini u Biskupiji krajem 20. stoljeća pronađen je, pokopan u bazilici sv. Marije, knez u sarkofagu rimskog podrijetla i sa srednjovjekovnim poklopcem. On je imao gotovo identičnu pogrebnu opremu kao ovaj iz Bojne. Tu su pronađene jedine ostruge na području Hrvatske koje svojim bogatim ukrasom i mjestom u ukopu potpuno odgovaraju primjercima s Brekinjove kose. I uz ovog kneza pronađen je privjesak s gorskim kristalom, kao i solid Konstantina V. Zbog tih i sličnih nalaza znalo se da je kninsko područje bilo jedno od središta ranosrednjovjekovne hrvatske kneževine. Otkriće kneza s Bojne upućuje na postojanje jednako snažnog političkog središta na području današnje Banovine, a to otvara novo poglavlje u poznavanju najranije hrvatske povijesti.

Na Brekinjovoj kosi više je od 30 grobova istraženo, a na izložbi će biti predstavljeni nalazi iz četiri najvažnija. Mi i dalje istražujemo, rade se analize, a još nisu gotove sve konzervatorske i restauratorske obrade. No, izlazimo s tim da bi se javnost upoznala s obzirom na važnost nalaza – kazuje nam dr. sc. Marijana Krmpotić. Znanost zna za donjopanonsku kneževinu, pretpostavljalo se da joj je središte bilo u Sisku. Zna se za Ljudevita Posavskog, a bilo je i pojedinačnih slučajnih nalaza iz tog razdoblja, no dokaza o nekom političkom središtu iz tog razdoblja na ovom području nije do sada bilo. Je li knez iz Bojne Ljudevit Posavski?

Foto: Arheološki muzej

Najveći je problem ovog istraživanja što ima jako malo očuvanih kostiju u grobovima jer su strunule zbog jake kiselosti tla. No, na pronađenim ostacima trenutačno se rade DNK analize koje bi mogle dovesti i do dodatnih poveznica. – Je li knez iz Bojne bio vladar, ne bih išla tako daleko. To je osoba koja je imala neku moć, no je li bio vladar, u kakvom je svojstvu bio, u kakvom je odnosu bio s drugim silama oko njega – jer s istočne strane avarski kaganat još postoji, a sa zapada dolazi Franačko Carstvo – to ne znamo još. Koja je njegova uloga bila, teško je sada reći. No, imao je svoju ulogu u kontinentalnom dijelu današnje Hrvatske – zaključuje na temelju sadašnjih nalaza istraživanja dr. sc. Marijana Krmpotić.

Foto: Arheološki muzej

Brekinjova kosa nalazi se na području eksploatacije kamena te su zbog toga 2011. godine tamo i počela prva zaštitna arheološka istraživanja. Senzacija koja je pronađena 2015. istraživanja su podignula na višu razinu. Istraživanja su vođena pod nadzorom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Sisku i njegove voditeljice Ivane Miletić Čakširan, koji koordiniraju cijeli projekt. Izložba će dva tjedna biti u Arheološkom muzeju u Zagrebu, a onda se seli u Gradski muzej Sisak. U svibnju se na Brekinjovoj kosi nastavljaju istraživanja, nalazište je površine pet hektara, a obrađeno je zasad manje od 25 posto. Tko zna što sve skriva Brekinjova kosa pokraj Bojne, možda i konačne dokaze o novom hrvatskom vladaru na ovom području.

( Večernji List )