SEJDO TREĆI: Na današnji dan su preglasali Hrvate u BIH

Na današnji dan prije nekoliko mjeseci 7.10. 2018 u BIH je nad suživotom pobjedila mržnja. Demokratska fronta, fiktivna stranka na leđima SDA odlučika je treći put u BIH hrvatskom narodu pogaziti ustavno pravo propisano u Aneksu 4 Daytonskog sporazuma.

Poučeni ranijim iskustvom da Željko Komšić širi mržnju i diže međunacionalnu napetost, svjesni da  njegovim nametanjem BIH ne dobija ništa a gubi puno, posebno u svakodnevnim odnosima između Bošnjaka i Hrvata, želja za majorizacijom bila je jača od razuma.

Bošnjaci su tako po treći put postali narod s dva predsjednika. I jedini takvi u svijetu.

Kako ne bi griješili dušu valja istaknuti da je bilo pojedinaca koji su pozivali da se to ne čini.

Što se dobilo?

Dva bošnjačka člana predsjedništba izabrani su s ukupno oko 400.000 glasova Bošnjaka od ukupno izišlih oko 900.000 Bošnjaka što znači da niti jedan od njih dva nema legitimitet niti samog naroda.

Čoviću koji je od svih kandidata osvojio najveći legitimitet unutar svog naroda, čak veći nego Dodik u srpskom narodu, bošnjački mediji i danas spore legitimitet pobjede.

Ustavno načelo legitimiteta o kojem je govorio i Ustavni sud BIH pogaženo je.

Izborni zakon koji je ovo omogućio i dalje je na snazi, premda on nikada nije donešen u Parlamentu niti usklađen s Ustavom.

Komšić je ušao u novu eru rastakanja BIH.

Masovan izlazak Hrvata u BIH donio je HDZ-u novu pobjedu u parlamentu. HDZBIH najavio je da neće ulaziti u Izvršnu vlast FBIH sve dok se ne donese novi Izborni zakon. Čović je prije par dana izjavio da nikad više neće Bošnjaci Hrvatima nametati predsjednika.

Državno Vijeće ministara biti će formirano. Kao i zakonodavna vlast u FBIH. No što čine ministri u Vladi FBiH? Ona ostaje u tehničkom radu. Što odgovora SDA-u i SBB-u a ni HDZ-u ta opcija nije mrska. Tako se dobija rješenje pre a koje je HDZ izvršio obećano no njegovi ministri i Predsjednik i dalje su u Izvršnoj vlasti FBIH.

Dobro Komšiću dobro ostalima.

Pendešova

Nakon nametanja Komšića gotovo svi hrvatski načelnici i predsjednici Općinskih vijeća Komšića su proglasili nepoželjnom osobom. Osim Marine Pendeš. Ona je bila ljuta što nije gradonačelnik pa je prošetala s njim. Kasnije je to pojasnila željom da hrvatski vojnik ima izbor da ne salutira Komšiću. Iako je javnost ostala ogorčena na njen potez Pendešova je nagrađena mjestom u Domu naroda.

Gostovanje na Nu2

SVE KOMŠIĆEVE LAŽI IZ “NEDJELJOM U 2%”: Kćerka

Osim niza skandaloznih izjava, prijetnji Pelješkom mostu, Komšić je imao i lošu epizodu na Nu2. Iako se očekivalo da će mu Stankoviću poslužiti za politički ulazak u Hrvatsku, Komšićev nastup pamtit će se kao jedan od njegovih najvećih političkih potopa. U Hrvatskoj je provaljen čak i na ljevici koja ga je do te emisije u nekim promiliima čak i podržavala. Njegova rečenica u kojoj govori o Hrvatima u formi “Oni” dok izgovara rečenicu “Oni imaju previše prava” nesvjesno i sam tako priznajući da se ne osjeća Hrvatom i danas se pamti. Tu je i njegova kuknjava za kćerkom, koja eto nema prava u njegovoj državi, jer je dijete miješanog braka, sam zaboravljajući da je on Željko, dijete miješanog braka, koje je treći put predsjednik, dakle povlaštena osoba, nikako diskriminirana.

Hoće li HNS znati iskoristiti Komšića?

Zadatak hrvatskih političara je Treće nametanje Željka Komšića znati vješto nametnuti u važnim diplomatskim centrima kao i u svakodnevnom javnom govoru. Poznajući sposobnost hrvatskih političara, našu lobističku mrežu, činjenicu da sjajno opravdaju svaki mandat koji dobiju, uopće ne sumnjamo da će to biti baš tako. I da Željko više neće moći govoriti “Ma hajte molim vas.

Maškare

U Čapljini je načinjena sjajna maskota Željka Komšića, kojom se htjelo ukazati na fašističku retoriku i fašistički princip kojim je Komšić inauguriran na vlast. Autoru maskote, umjetniku, iskrene čestitke na umjetničkom daru. Dio sarajevske čaršije graknuo je na ovo ljudsko pravo, tako rašireno po Zapadnoj Europi  ne razumijući kulturu karnevala. Šteta je što tako nisu galamili dok se na Komšićevim skupovima pozivalo na ubojstva i silovanja. Baš šteta.

Poskok