Sedam važnih informacija koje ne smijete zatajiti svom liječniku

Kako bi nam liječnik propisao sve potrebne pretrage i postavio pravilnu dijagnozu, mora od nas dobiti mnogo važnih informacija o našem zdravstvenom stanju.

U nastavku provjerite koje informacije nikada ne smijemo zatajiti liječniku.

1. Prehrambene navike
Kada dođemo na pregled kod liječnika, obično odmah osjetimo krivnju ako se hranimo nezdravo. Ponekad zbog toga liječniku ne želimo otkriti kakva je zapravo naša prehrana, nego lažemo da se hranimo znatno zdravije. S druge strane, ponekad ne želimo priznati da smo na rigoroznoj dijeti ili da se prejedamo. Sve su to iznimno važne informacije koje moramo otkriti liječniku.

2. Korištenje lijekova
Kako bi nam liječnik propisao sve potrebne pretrage i postavio pravilnu i dijagnozu, mora od nas dobiti puno važnih informacija o našem zdravstvenom stanju.

Neki ljudi često koriste razne lijekove bez znanja liječnika ili se ne drže propisanog načina uzimanja lijekova. Sve to utječe na njihovo liječenje, a može utjecati i na rezultate krvnih pretraga.

3. Pušenje
Nemojte skrivati koliko zapravo pušite. Možda je to jedna kutija dnevno ili tjedno. Bez obzira na količinu, obvezno liječniku priznajte koliko cigareta uistinu konzumirate. Prema priznanju liječnika, upravo je pušenje navika o kojoj pacijenti najviše lažu.

4. Alkohol
Isto kao i cigarete, alkohol je opasan za naše zdravlje. Utječe na jetru, jedan od najvažnijih organa u našem tijelu. Informacija o količini alkohola koju konzumirate može biti iznimno važna za postavljanje pravilne dijagnoze.

5. Suplementi
Ako npr. koristite dodatke prehrani, vitamine ili ljekovito bilje, “prijavite” to svom liječniku. Kada određeni lijekovi dođu u doticaj s tim dodacima, učinkovitost tih lijekova može se poništiti ili pak pojačati, što nije dobro za vaše zdravlje.

Kada vas liječnik pita kako se osjećate, nemojte skrivati svoje pravo stanje i emocije.

6. Seksualni život
Neugodno nam je odgovarati na pitanja o seksualnom životu jer je to intimna stvar, ali informacije poput onih kakvu zaštitu koristite i jeste li imali spolno prenosivu bolest mogu biti važne za propisivanje potrebnih pretraga.

7. Mentalno zdravlje
Kada vas liječnik pita kako se osjećate, nemojte skrivati svoje pravo stanje i emocije. One mogu biti manifestacija nekih fizičkih problema. Primjerice, mnogi ne znaju da bolesna štitnjača može uzrokovati napadaje panike i anksioznost. Iskren razgovor s liječnikom može vam samo pomoći, stoga se nemojte ustručavati govoriti istinu.