Šatorsko jezero, impresivan prirodni dragulj i jedno od najljepši jezera u BiH

AUTOR: GLAMOČ ONLINE

Šator je planina na zapadu BiH koja razdvaja Livanjsko polje od Glamočkog. Najznačajniji objekat prirodnih ljepota na Šatoru je, bez ikakve sumnje, Šatorsko Jezero, po kome je ova planina najviše i poznata.

Oko dobro očuvanoga šumskog puta smjenjuju se visoke jele, smrče, bukve…, prelijepi cvjetni proplanci, ostaci snijega u ‘vododerinama’, jednom riječju ljepota, mir i spokoj. A onda se ukaže ono, jezero, blistavo u svom zelenom plavetnilu, ogledalo za planinske vrhove, životinje, ljude i cvijeće. Na toj visini, na obalama jezera svaki zvuk dobiva posebnu eho-boju.

Jezero na Šator planini, ili Šatorsko jezero, nalazi se na nadmorskoj visini od 1490 metara. Njegova dužina je oko 280 metara, širina oko 150 metara, a dubina oko 8 metara.

Ovo jezero ima sve odlike naših planinskih jezera, ali je s obzirom na svoj položaj, svoju okolinu i veličinu, jedno od najljepših našihplaninskih jezera.

Dno jezera pokrivaju vodene biljke vrste Potamogeton, što daje vodi tamno-zelenu boju s velikom providnošću do 4 metra, te se dno u čitavom jezeru vidi, osim u najdubljim dijelovima.

Obzirom da leži na znatnoj nadmorskoj visini, Šatorsko jezero je zimi, od decembra do kraja aprila, zaleđeno.Na krečnjačkoj obali jezera nalaze se brojne biljne zajednice a podvodne biljke uzdižu se do površine vode i stvaraju čitavu podjezersku šumu.

Jezero je pogodno za kupanje jer je voda bistra i čista.

U neposrednoj blizini jezera nalazi se i motel ”Runolist”, objekat malih smještajnih kapaciteta, ali lijepo napravljen, izgledom oslonjen na prirodni ambijent planine.

Ovaj krajolik je odličan za planinarenje, biciklizam ali i za izletnike jer do jezera se može doći i vozilom.

Uglavnom, svakom ljubitelju prirode preporučujemo  odlazak na Šator kao izvrsnu izletničku destinaciju.