SAD i Kina nastavljaju pregovore oko trgovine

Peking i Washington nastojali su formalizirati na najvišoj razini nastavak trgovinskih pregovora, dok kineski tisak spominje susret sljedećeg tjedna u Pekingu.

Gotovo tjedan dana nakon najave nastavka grubo prekinutog dijaloga početkom svibnja, mogućnost susreta dovela je do oporavka na Wall Streetu u nadi da će dvije najveće gospodarske sile svijeta okončati trgovinski rat.

Komunikacija se nastavlja

Savjetnik za gospodarska pitanja u Bijeloj kući Larry Kudlow je naglasio u petak da se nastavlja komunikacija između glavnih pregovarača, uspostavljena nakon susreta prošlog tjedna u Osaki između Donalda Trumpa i kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

“Rade na određivanju datuma susreta”, rekao je na Fox Business i dodao da ne zna hoće li se sastanak održati sljedećeg tjedna.

“Mislim da su ovog tjedna održani telefonski sastanci. Radi se o pregovorima i to je dobro”, naglasio je.

 South China Morning Post  je u petak navodi susret u Pekingu sljedećeg tjedna, prenosi Hina.

“Planiramo telefonski razgovor na visokoj razini s Kinom sljedećeg tjedna”, reagirao je izvor iz Trumpove administracije.

Kina je upozorila u četvrtak da neće potpisati nikakav trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Državama ako on neće sadržavati potpuno ukidanje carina koje je uvela Trumpova administracija na kineske proizvode.

Ekipe dviju najvećih gospodarskih sila svijeta održavaju stalnu komunikaciju, rekao je na konferenciji za novinare Gao Feng, glasnogovornik ministarstva trgovine.