Ribari iznenađeni: ‘Ruska vojska izdresirala je kita i opremila ga kamerama’

Foto: Jonathan Hayward/Press Association/PIXSELL

Na pojasu koji je bio na kitu stoji natpis ‘oprema iz St. Petersburga’, a stručnjaci tvrde kako je kit vjerojatno iz ruskog Murmanska.

orveški ribali ostali su iznenađeni nakon susreta s kitom belugom za kojeg tamošnji stručnjaci tvrde da ga je dresirala ruska vojska. Naime, bijeli kit na sebi je imao pričvršćen pojas na kojem su bili nosači za kamere.

Norveški pomorski stručnjaci ustvrdili su kako je najvjerojatnije riječ o kitu kojeg su Rusi koristili u vojne svrhe. Naime, poznato je kako su im takvi kitovi štitili vojne luke, pomagali roniocima te tražili izgubljenu opremu.

– A za vrijeme Hladnog rata trenirali su ih za otkrivanje naših podvodnih mina i starih torpeda. Uz beluge koristili su i delfine te tuljane – tvrdi za CNN Jorgen Ree Wiig, morski biolog te dodaje: – Prema snimci očito je kako je kit dresiran te je istraživao ribarski brod i navikao je plivati uz plovila. Glavu je vadio iznad površine te otvarao usta što sugerira da je očekivao nagradu poput, recimo, ribe.

Isto tako, na pojasu koji je bio na kitu stoji natpis ‘oprema iz St. Petersburga’, a stručnjaci tvrde kako je kit vjerojatno iz ruskog Murmanska. Norvežani su na kraju skinuli pojas te pustili kita. 

Večernji List