Prva samostalna izložba Livanjke Marije Krivić “Face to face”

Prva samostalna izložba Marije Krivić, studentice na slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, bit će otvorena u četvrtak, 3. listopada 2019. u 18 sati u Galeriji Novi hram, Sarajevo.

Marija Krivić je apsolventica na slikarskom odsjeku pod mentorstvom prof. dr. art. Josipa Mijića.

“Face to Face” je prva samostalna izložba s kojom će se predstaviti u Galeriji Novi hram u Sarajevu.

O izložbi mentor prof. Josip Mijić kaže:
“(…) Profesionalizam mlade slikarice ne ogleda se samo preko redovnog posjećivanja slikarske klase i aktivnog rada u njoj nego i preko izbora slikarskih materijala, tehnike slikanja i motiva. Za format odabire najzahtjevniji format za stvaranje kvalitetnih i dinamičkih kompozicija, a riječ je o kvadratnom formatu. U njega smješta portrete u krupnom planu, odnosno smjele kolorističke i kontrastne kompozicije koje razbijaju statičnost i centralnost formata. Izbor portretiranih osoba također nije slučajan. Redovito portretira bliske osobe iz njezina života, stvarajući na taj način svojevrsni almanah – dokumentacijsku priču. Propituje/istražuje odnose sa stvarnim osobama dugotrajnim i složenim/slojevitim procesima njihova stvaranja na epidermi kvadratnog platna. Potom ih prepušta motriteljima na daljnja istraživanja. Krupnim kadrom portrete gura u intimistički prostor motriteljā, ali opet ne toliko napadno da narušavaju njihovu privatnost – bliskost portreta i motriteljā svodi na pravu mjeru. Od motriteljā iziskuje budnost i usredotočenost pri sagledavanju portreta i – u konačnici – u donošenju sudova o njima.(…)”

Marija Krivić rođena je 19. svibnja 1995. godine u Livnu. Završila je Srednju ekonomsku školu u Livnu 2014. godine, a 2015. godine upisala je Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru. Apsolventica je na slikarskom odsjeku pod mentorstvom prof. dr. art. Josipa Mijića. Do sada je imala dvije skupne izložbe.