Probudila se iz kome nakon 28 godina: ‘Mama nam se vratila’

On je imao samo četiri godine, kada se školski autobus “zakucao” u njihov automobil, a njegova majka ga zagrlila da ga zaštiti

Munira Abdulle iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) doživjela je tešku prometnu nesreću 1991. godine. Nakon 28 godina u vegetetivnom stanju vratila je punu svijest.

  • Nikad nisam odustao od nje. Imao sam osjećaj da će nam se jednog dana vratiti – rekao je Munirin sin, Omar Weibar, piše Independent.

Prve četiri godine nakon nesreće liječnici su davali Muniri jako malo šanse da će se ikad probuditi. U 2017. prebacili su je u Njemačku gdje su je počeli liječiti novom terapijom.

Omar je imao samo četiri godine kad mu je mama završila u bolnici. Bio je s majkom u automobilu kad se dogodila nesreća. Majka ga je zagrlila kako bi ga zaštitila. Omar je izašao iz vozila s tek nekoliko lakših ozljeda, a Munira je doživjela teška moždana oštećenja. Hitno je prebačena u London u kojem su specijalisti zaključili da se nalazi u vegetativnom stanju sličnom komi, no u njemu pacijenti mogu reagirati na bolne podržaje. Potom su je vratili u UAE gdje su je godinama hranili kroz cjevčicu i pružali joj fizioterapiju kako joj mišići ne bi propali. Zadnje dvije godine liječi se u Njemačkoj.

  • Naš primarni cilj bio je omogućiti njezinoj krhkoj svijesti da se razvije i napreduje unutar zdravog tijela, baš kao i osjetljiva biljka koja treba dobro tlo da raste – rekao je dr. Ahmad Ryll, specijalist neurologije.
  • Jednog dana doživio sam šok. Probudio sam se i netko je dozivao moje ime. To je bila ona! Zvala me je i poletio sam s radošću; godinama sam sanjao o ovom trenutku, a moje je ime bila prva riječ koju je rekla – kaže liječnik. Pacijenticu su prebacili u Abu Dhabi gdje se danas liječi, a s njom je cijela obitelj.
  • Razlog zbog kojeg sam podijelio njezinu priču jest da poručim ljudima da ne gube nadu kad su njihovi najbliži u pitanju; nemojte ih smatrati mrtvima kad su u takvom stanju – kaže doktor.

24 sata