PRIZNAO DA DJELUJE PROTIV DRŽAVE: Na redu je OHR

Svima se omakne. Komšiću najčešće. Jučer je naime izjavio:

Cilj ulaska DF-a u vlast je onemogućiti stvaranje većine koja bi donijela izmjene Izbornog zakonaporučio je Željko Komšić, drugi bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik DF-a.

“Vidjet ćemo tko je zreo. Ovo što se događa, iz SDA sam ljudima govorio to i 2014. i 2015. Da vidimo jesu li im važnija javna poduzeća od Ustava i Izbornog zakona. S BiH imaš sve, bez BiH nema ništa. Ušli smo u vlast da bi se zaustavilo ono što je prijetnja, a to su izmjene Izbornog zakona i Ustava”, izjavio je Komšić za N1.

Ove dvije izjave dodatno potvrđuju ono što smo pisali od ranije.

  1. Komšić je u kampanji najavljivao protuustavno djelovanje. CIK ga nije kaznio. Niti je izbačen iz utrke. Da su Čović ili Dodik u kampanji kazali ili najavili bilo što protuustavno bili bi sankcionirani
  2. Komšić najavljuje i sa pozicije mjesta koje je uzurpirao protuustavno djelovanje. On je u vlast ušao kako bi zaustavio kaže, odluku Ustavnog suda BIH. Kako bi obesmislio još jednu BH instituciju. Jer on to tako, obesmišljavajući instituciju Predsjedništva i Ustavnog suda BIH, provodeći nacionalizam najveće nacije, on je uvjeren da on tako čuva BIH. BIH koje je nakon dva Komšićeva mandata ostalo jako malo. I koje će nakon tri Komšićeva mandata ostati još manje.
  3. Šutnja OHR-a, CIK-a i Najdraže ambasade oko Komšićevih istupa pokazuju da postoje nacionalizmi koje ove dvije uglegdne institucije podržavaju. Što će reći da nije točno kako se bore protiv nacionalističkih politika u BIH

Ako mislite da lažemo, čisto se zapitajte koje bi bile reakcije da Čović izjavi: “Cilj ulaska HDZ-a u vlast je da spriječi implementaciju odluke Ustavnog suda BIH ili da Dodik izjavi isto. Što bi na to kazali dežurni sarajevski čuvari Bosne od zlih Hrvata i Srba?

“DF s HDZ-om nema nikakvih kontakata za razliku od SDP-a. Mi s njima ništa nismo razgovarali”, dodao je.

Što se tiče ulaska SBB-a u vlast, Komšić je kazao da nije bitno što misli o njemu niti daje legitimitet niti Radončiću, Izetbegoviću, Dodiku…

“Mi smo s Bh. blokom da budemo najjači dio vlasti. Zašto oni neće – ne znam. Mislio sam da je pametno i zajedno radimo. Kada neće, što da radimo. Da idemo putem za koji mislimo da je katastrofa. Ovo može biti kraj naše karijere i svjesni smo toga. Ali ako mogu nešto  zaustaviti – zaustavit ću. Ako neću zaustaviti, onda je to stvar moje gluposti i podlosti”, pojasnio je govoreći o razlozima ulaska u vlast.

“Izgleda da je osnovna funkcija Bh. bloka bila da Radončića uvuče u vlast. To je moj utisak, možda griješim. Možda na hladno pušem, ali to je moj utisak. Sve je činjeno da SDP, Naša stranka i DF kao najjači blok da diktiramo stvari. A ne da SDA diktira. Mi se micali, ja se ne osjećam nasamareno, ja sam se od takve vrste stava odmakao. Meni je više SDP-ovanja preko glave”, poručio je.

“SDP je meni zamjerio 2012. godine, mrze me. Ne znam, pitajte ih koga više mrze, mene ili Izetbegovića, teško da bi odgovorili. Nas interesira – jer smo u prilici  nešto učiniti da zaustavimo izmjene Izbornog zakona i Ustava. Hoćemo li uspjeti – nevažno”, kazao je.

Što se tiče partnera u vlasti: “Sve ih znam kao zlu paru i neću razmišljati o tome”.

On je kazao da su pomaci oko formiranja vlasti u svibnju mogući.

“Može se riješiti na jednostavan i pragmatičan način. Mandatar za Vijeće ministara i ANP može otići u Bruxelles”, kazao je.

“Padalo mi je na pamet, ako se ovo ne dogodi, da odnesem ANP u Bruxelles i kažem evo – a vi recite da nećete. Ipak je bolje da dođemo do dogovora. Ne znam hoće li doći do kompromisa. Dodik je bio tvrd na nekim stvarima. Možda ima veze s ruskom pozicijom – ne znam.”

Upitan hoće li Izetbegović odustati od Godišnjeg nacionalnog programa Komšić je odgovorio:

“Ako je lud – to bi po meni bilo političko samoubojstvo”, rekao je Komšić te dodao:

-Postojala je varijanta da se oformi Vijeće ministara, i da novi ministar obrane odnese ANP. Ali to bi značilo da nema mrvice konsenzusa među nama, naveo je./HMS/