PRIHVAĆEN ZAKLJUČAK: Zastupnički dom Parlamenta BiH od VSTV-a traži kolektivnu ostavku

Zastupnički dom Parlamenta BiH je na jučerašnjoj sjednici primio k znanju Informaciju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u BiH s osvrtom na aktualnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

Većina zaključaka koje su zastupnici predlagali tijekom rasprave o ovoj tački dnevnog reda nije dobila potrebnu entitetsku većinu iz Republike Srpske te će biti upućeni Kolegiju Doma na usuglašavanje.

Zastupnički dom PSBiH nije primio k znanju Godišnje izvješće Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) za 2018. godinu, koji je razmatran u sklopu rasprave o aktualnoj situaciji u pravosudnim institucijama BiH, s naglaskom na obaveze iz preporuka Europske komisije.

Niti jedan zastupnik nije bio „za“ izvješće, 22 su bila protiv, a šest zastupnika je bilo suzdržano.

Usvojeno je više zaključaka koje su tijekom diskusije o ovoj temi predložili zaključke, među kojima je i zaključak kojim se traži podnošenje ostavke cjelokupnog VSTV-a te da se po žurnoj proceduri u PSBiH dostave izmjene i dopune zakona o VSTV-u.