Predsjedništvo BiH usvojilo proračun institucija za 2019. godinu

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je na izvanrednoj telefonskoj sjednici Prijedlog zakona o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu.

Još od siječnja 2019. godine proračun institucija Bosne i Hercegovine “stoji” se u Predsjedništvu BiH. Proračun je usvojen glasovima dvojice bošnjačkih članova Predsjedništva BiH; predsjedatelja Željka Komšić i člana Šefika Džaferovića, a za njega nije glasovao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Vijeće ministara BiH usvojilo je jednoglasno 30. siječnja 2019. godine Nacrt zakona o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu i proslijedilo ga Predsjedništvu BiH koje je formalni predlagač proračuna, piše Klix.ba.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar financija i riznice BiH Vjekoslav Bevanda do sada su u nekoliko navrata pozivali članove Predsjedništva BiH da napokon usvoje budžet i omoguće normalno financiranje državnih institucija.

Zbog neusvajanja budžeta Vijeće ministara BiH bilo je prinuđeno usvajati odluke o privremenom financiranju, a koje onemogućavaju bilo kakvu razvojnu komponentu. Nakon usvajanja u Predsjedništvu BiH o proračunu se trebaju izjasniti Zastupnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Proračunje u gabaritima koje je utvrdilo Fiskalno vijeće, što znači 966 milijuna KM. Kako je ranije rečeno, to je 16 milijuna više nego što je bio proračun za 2018. godinu, a servisiranje vanjskog duga iznosi 825,76 milijuna KM i manje je za 178,30 milijuna KM u odnosu na prethodnu godinu.

U strukturi prihoda dominira Jedinstveni računa u identičnom iznosu (750 milijuna KM) kao i prethodnih godina. Povećanjem budžeta za 16 milijuna KM osigurana su sredstva za povećanje plaća policajcima u skladu s ranijim odlukama Parlamentarne skupštine BiH.

Državnim službenicima i zaposlenicima u institucijama BiH topli obrok bit će vraćen na razinu iz 2012. godine, kada je s osam KM smanjen na šest KM, čime su ispoštovani sindikalni zahtjevi. Izuzetak su izabrane i imenovane osobe na razini BiH, čiji topli obrok ostaje šest KM.

Ukupni rashodi institucija Bosne i Hercegovine i servisiranje vanjskog duga BiH u Nacrtu proračuna iznose 1,79 milijardi KM i u odnosu na 2018. godinu manji su za osam posto, odnosno 162,30 milijuna KM.

HMS