Predsjedništvo BiH u Beograd ide praznih ruku

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je sramota što članovi Predsjedništva BiH u Beograd na trilateralni sastanak BiH-Srbija-Turska idu bez zajedničkog stava, istakavši da predsjedavajući Željko Komšić nema inicijativu za dogovor.

Dodik je istaknuo da se u vrijeme kada je bio predsjedavajući Predsjedništva BiH zalagao za rješavanje pitanja državnog ugovora sa Srbijom i Turskom, te da je i od Savjeta ministara tražio da se to riješi. On je istaknuo da Predsjedništvo BiH nitko ne uvažava u Savjetu ministara u tehničkom mandatu. Naglasivši da je trebalo riješiti pitanje međudržavnog ugovora Srbije i BiH o dodirnim točkama kuda će prolaziti autoput Beograd – Sarajevo, Dodik je ponovio kako ništa od toga nije urađeno.

“Ovo je sramota, mi naprosto idemo tamo, a predsjedavajući nema inicijativu da se nešto dogodii i dogovori. Niti je sazvao, niti komuniciramo telefonom”, rekao je Dodik za Federalnu televiziju. Također je naveo da je od turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji je ljetos boravio u BiH tražio omogućavanje BiH povoljniji ugovor nego što ima sa Srbijom. Dodik je rekao da je pitanje, ukoliko se ponudi zajednička izjava u Beogradu, što bi u ime BiH trebalo pisati u tom dokumentu, budući da nema usuglašenog stava među članovima Predsjedništva BiH.

Dodik smatra da bi najbolje bilo brzo formirati Savjet ministara, i to u roku od tjedan ili dva i krenuti sa rješavanjem ekonomskih pitanja, te zamoliti Tursku i Srbiju da BiH daju dodatni period za usuglašavanja. Kada je riječ o “gulenovcima” čije izručenje od BiH traži turski predsjednik, Dodik je naveo kako je to dodatni problem, ali nije odgovoran za davanje izjava na to pitanje. “Riječ je o turskim građanima. Treba uraditi kao što se radi i u slučajevima kada BiH traži izručenje svojih građana. Ako Turska traži izručenje svojih građana i ako ti ljudi nemaju državljanstvo ove zemlje, zašto ih onda zadražavamo ovdje?”, upitao je Dodik.