Posebni savjetnik glavnog tajnika UN-a: Nedopustivo je nijekati genocid u Srebrenici

Posebni savjetnik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za sprječavanje genocida Adam Dieng u četvrtak je tijekom posjeta Srebrenici upozorio kako je nedopustivo nijekati zločine počinjene tijekom rata u BiH uključujući činjenicu da je tamo nad Bošnjacima počinjen genocid.

“Nijekanje genocida je izravna zapreka pomirenju. Nedopustivo je i za svaku osudu glorificiranje osuđenih ratnih zločinaca u ovoj regiji. Osuđeni ratni zločinci nisu heroji, žrtve, preživjeli i svjedoci genocida su pravi heroji”, kazao je Dieng novinarima nakon obilaska Memorijalmog centra u Potočarima gdje su pokopani posmrtni ostaci tisuća žrtava koje su u srpnju 1995. ubili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

Dieng je kazao kako je u Srebrenicu došao upravo da bi odao počast žrtvama genocida.

Vlasti Republike Srpske predvođene Miloradom Dodikom, ali i Srbije uporno odbijaju prihvatiti sudski potvrđenu činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid a umjesto toga koriste termine poput “teškog zločina”.

Predsjednica udruge Majke Srebrenice Munira Subašić kazala je kako su tijekom susreta s Diengom od njega zatražili da Ujedinjeni narodi preuzmu jaču ulogu u nadziranju rada pravosuđa u BiH kojemu je zadaća procesuirati veliki broj ratnih zločina.

Istaknula je kako je to moralna obveza UN-a s obzirom na suodgovornost svjetske organizacije za genocid počinjen u Srebrenici prije 22 godine.