PETROV: Hrvatima u BiH treba konkretnija podrška, bez njih ne bismo imali slobodnu Hrvatsku

Na saborskoj raspravi o Deklaraciji o pravima hrvatskoga naroda u BiH predsjednik MOST-a Božo Petrov kazao je kako Hrvatima u BiH treba konkretna podrška, a ne deklaratorna na što implicira sadržaj trenutne verzije deklaracije. Hrvati iz BiH, kaže Petrov, stvorili su samostalnu i neovisnu Hrvatsku, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik MOST-a Božo Petrov je kazao da će MOST uložiti amandmane na prijedlog Deklaracije kako bi se ona konkretizirala i poslala jasnu političku poruku. Petrov kaže da se bez Hrvata iz Bosne i Hercegovine može navedenu Deklaraciju. očekivati demografski slom Hrvatske. “Izmijenjena verzija Deklaracije donosi samo načelnu podršku, a od od načelne podrške ne može se  živjeti. Težnja da svi zastupnici prihvate Deklaraciju je pogrešna jer se ona time ogoljuje i samo je topla nota onoga što je predloženo u prvoj verziji. Deklaracija ne treba biti načelna podrška što je bilo zadnjih 20 godina, jer se ovime nastavlja politika Stjepana Mesića. MOST će uložiti amandmane i o tome će ovisiti hoće li oni podržati navedenu deklaraciju”, rekao je Božo Petrov.

Petrov, među ostalim, navodi da je nužno da MVEP dva puta u godinu dana treba slati izvještaj Vladi RH i Saboru RH o stanju u Bosni i Hercegovini.

Petrov je iznio amandmane MOST-a koji žele da se Hrvatima iz BiH omogući dopisno i elektroničko glasovanje kako ne bi bili diskriminirani u ostvarivanju biračkog prava. Također, MOST predlaže formiranje pravnog tima potpore braniteljima HVO-a koji su prema njegovom navođenju diskriminirani jer se pripadnicima HVO-a sudi po strožem zakonu nego li pripadnicima Armije BiH.Amandman ulažu i na, kako kažu, diskriminatoran pravilnik prema kojem Hrvati iz BiH koji studiraju u RH u podređenom položaju u odnosu na Hrvate u RH jer postoje dvije odvojene liste prema kojima su izdvojeni Hrvati iz BiH te nemaju pravo ravnopravnog nadmetanja sa Hrvatima iz Republike Hrvatske./HMS/