Ovako nisku inflaciju nismo imali još od 2015. godine

Inflacija u Bosni i Hercegovini je trenutno na najnižoj razini još od 2015. godine, izvještava Indikator.ba.  Indeks potrošačkih cijena, koji mjeri Agencija za statistiku BiH, bio je 0,3 posto u lipnju, u odnosu na isti mjesec prošle godine. 

U odnosu na svibanj 2019. godine pad opće razine cijena bio je 0,5 posto.  Ovakvo nisku inflaciju naša zemlja imala je posljednji put u 2015. godini, nakon što je izašla iz prethodnog višemjesečnog deflacijskog pritiska prouzročenog niskim svjetskim cijenama hrane i nafte, prenosi Večernji.ba.  Ipak, iz statističkih podataka može se pročitati da nisku inflaciju jednim dijelom održavaju i sezonski utjecaji. 

Naime, najveći pad bilježi se kod odjeće i obuće, 11,5, odnosno 12,3 posto, a što se može pripisati sezonskim rasprodajama.  Nizak indeks potrošačkih cijena treba zahvaliti i nižim cijenama drugih potrošnih dobara – namještaja, kućanskih uređaja i redovitog održavanja kuće za 0,6%, komunikacija za 0,6%, te ostalih dobara i usluga za 0,2%.  Između ostalih, jeftiniji su i kupovina automobila za 2,3 posto i osiguranje vozila 2,5 posto. 

Ono što je za većinu građana BiH najvažnije – ipak bilježi rast cijena. Tako cijene hrane u lipnju, u odnosu na isti mjesec prošle godine imaju rast od 1,2 posto. 

Cijene stanovanja, vode, električne energije i plina skuplje su 2,7 posto, stranarine za 3,7 posto, a standardno u posljednje vrijeme inflaciju podržavaju i veće cijene duhana 4,8 posto i usluge prijevoza 2 posto.