OPREZ! za sve ljubitelje piletine: Pripazite kako je čuvate i pripremate!


By S. Vujanović

Ako ste od onih koji ispiru sirovu piletinu pod vodom, trebalo bi odmah da prestanete s tom praksom. Pranjem pilećeg mesa, upozoravaju zdravstveni stručnjaci, širi se potencijalno opasna bakterija, jedan od glavnih uzročnika trovanja hranom.

Riječ je o bakteriji iz porodice Campylobacter. Ovaj rod bakterija najčešće se nalazi na mesu i peradi koja je tokom obrade bila kontaminirana, i to uglavnom životinjskim izmetom. Ako kontaminiranu piletinu operete, bakterije će se raširiti gdje god ta voda kapne, ističu zdravstveni stručnjaci. Na taj se način bakterije šire s mesa na ruke, radnu površinu, kuhinjsku krpu, odjeću i pribor za kuhanje.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti naveli su niz koraka kojima možete eliminisati mogućnost trovanja hranom kad kuhate kod kuće. Evo koji su to…

“Piletina je dobar i zdrav izbor, ali sirova piletina često zna biti kontaminirana bakterijama iz roda Campylobacter, a ponekad i bakterijama Salmonella i Clostridium perfringens. Ako jedete nedovoljno kuhanu piletinu ili neku drugu hranu zaraženu bakterijama iz sirove piletine i njenih sokova, možete se otrovati hranom”, stoji u njihovom saopštenju.

Sirova piletina trebalo bi da se stavi u kesu za jednokratnu upotrebu prije nego što je spremite u frižider. Ruke biste trebali dobro oprati nakon rukovanja njome, a bilo bi dobro koristiti i odvojenu dasku za sječenje. Važno je da ostalu hranu ili svježe proizvode ne stavljate na istu površinu zajedno sa sirovom piletinom!

Trovanje hranom može biti neugodno iskustvo za svakoga, no u rizičnu grupu spadaju djeca mlađa od pet godina, osobe starije od 65 godina i one s oslabljenim imunitetom, kao i trudnice.

U slučaju trovanja hranom, stručnjaci preporučuju posjetu ljekku ako imate povišenu temperaturu, proljev koji traje više od tri dana, ako povraćate ili ste primijetili krv u stolici i znakove dehidracije.

Izvor: index.hr Foto: Pixabay