Omiljeno kupalište Livnjaka: jezero Val ili Mandek

Val ili Mandek, kako ga tko zove, je umjetno jezero ispod planine Tušnice.

Iako je jezero izgrađeno ljudskom rukom početkom sedamdesetih godina bogato je ribom (pastrva, klen, drlja, oštrulj, podbila), a u nekoliko navrata vršeno je i poribljavanje jezera.

Puni se vodom iz rječice Mandek, a akumulirana voda se koristi za lokalni vodovod i za proizvodnju električne energije u HE Orlovac u RH.

Tijekom ljetnih mjeseci jezero Mandek postaje omiljeno kupalište mnogih Livanjki i Livnjaka, a pogotovo iz obližnjih sela Podhum, Miši, Lopatice, Grgurići, itd. Ponekad na kupanje zalutaju i strani turisti.

Redovita ispitivanja kažu da je voda odlične kvalitete.

Osim kvalitete, voda je i ugodne temperature što dođe kao pravo osvježenje dok je vani 30 i nešto stupnjeva.

Dokaz tome je i brojnost kupača koji se tijekom toplih, ljetnih dana dođu okupati na obale Mandeka, udaljenosti svega 15-ak minuta vožnje od Livna.

Jezero se prirodno uklopilo u sredinu koja ga okružuje, pod vodom se nalaze nekadašnja polja, dok se sa svih strana uokvireno šumovitim brdima, a u pozadini se nadvila Tušnica.

U narodu poznata priča je da se lijeva obala zove “vidoška”, a desna “miška” prema navedenim obližnjim selima.

Nedavno je probijen i makadamski put oko cijelog jezera te ga se može obići sa svih strana i doći do svakog prilaza i plaže što je uvelike olakšalo kupačima.

S magistralnog puta Livno-Tomislavgrad vidi se brana te najčešće vikendom i velik broj automobila parkiranih, dok se njihovi vlasnici kupaju i rashlađuju, ali i uživaju u prelijepoj prirodi livanjskog kraja.

Obala je strma no prilaz pješčano-kamenitim plažama nije težak, ali što je najbitnije lako se može pronaći mjesto za postaviti ručnik ili suncobran kao i zaroštiljati s ekipom!

LivNovine