Okupljanja s više od 100 sudionika: Zabranjeno rukovanje, grljenje i ljubljenje

Obvezuje se organizatora na vođenje evidencije sudionika i osoblja radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je danas nove preporuke koje se odnose na organizaciju okupljanja na kojima je predviđeno okupljanje 100 i više sudionika. Za provedbu svih ovih uputa i preporuka, navode, odgovoran je organizator. 

Organizator mora informirati uzvanike o važećim mjerama prilikom pozivanja. Također, HZJZ preporučuje ne pozivati osobe starije životne dobi ili oboljele od kroničnih bolesti na veća okupljanja. 

Potrebno je označiti sva sjedeća mjesta te ih udaljiti 1,5 metar. Sudionici okupljanja ne bi se trebali zadržavati i grupirati, nego što prije doći do svoga stola. Preporučuje se da za istim stolom budu smještene osobe iz istog kućanstva.  Obvezuje se organizatora na vođenje evidencije sudionika i osoblja radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze. 

Svi sudionici okupljanja te zaposlenici pružatelja usluga obvezni su pri ulasku izmjeriti tjelesnu temperaturu. Svi pružatelji usluga na okupljanjima, osim glazbenika, moraju nositi maske za lice.

Fizički razmak između svih sudionika treba biti najmanje 1,5 metar za cijelo vrijeme boravka u svim prostorima, uključujući dolazak i odlazak. Zabranjeno je dolaziti u bliski fizički kontakt rukovanjem, grljenjem, ljubljenjem ili čestitanjem.

 Večernji.ba