Održan veliki prosvjed u BiH: Ne želi se nuklearni otpad na Trgovskoj gori

Stanovnici pograničnog područja BiH rekli su danas “NE” odlaganju nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj. Ako Hrvatska ne odustane od ove namjere, BiH će se braniti pred međunarodnim sudovima, piše DW.

S porukom “Zajedno kažemo NE, životima se ne trguje!” mještani Novog Grada ali i svih pograničnih općina zatražili su od hrvatskih vlasti da odustanu od ideje odlaganja nuklearnog otpada na lokalitetu Trgovska gora. Danas (27.9.) su u Novom Gradu stanovnici Tuzle, Velike Kladuše, Bihaća, Siska, Petrinje, Dvora koji imaju samo jednu poruku za hrvatske vlasti, a to je da radioaktivnom i nuklearnom otpadu nije mjesto u dolini rijeke Une.

Obrana bez izuzetka

„Došao sam dati podršku, ovo je katastrofa što nam žele učiniti. Moramo se buniti, ne smijemo dopustiti ovo”, kaže Nikola iz Novog Grada.

„Najveći grijeh bi bio kada bi se ovo dozvolilo. Una je jedna od najljepših rijeka, možda u Europi. Imamo bogatstva i moramo ih braniti po svaku cijenu“, kaže Enis Duraković iz Tuzle.

„Tu sam kako bih dao podršku i digao glas protiv odlaganja nuklearnog otpada. Ovo je težak problem, agresija na našu BiH. Trebamo braniti naša bogatstva, bez izuzetka i ustrajati u tome“, kaže Rizo Osmić, koji je u Novi Grad došao iz Lukavca. 

Udruga „Green team“ iz Novog Grada, koja je i organizator prosvjeda, već mjesecima pokušava ukazati na opasnost odlaganja radioaktivnog otpada, nekoliko stotina metara od rijeke od koje živi na desetke tisuća stanovnika u ovom pojasu. Mario Crnković iz ove udruge kaže kako je važno da svi pošalju jedno veliko “NE” hrvatskoj strani, ne samo zbog stanovnika u BiH nego i mještana Dvora, Siska, Petrinje i drugih mjesta u Hrvatskoj u blizini Trgovske gore.

„Sve razumijem, ali ne razumijem koliko nam vrijeđaju inteligenciju i bacaju prašinu u oči. 20 godina ista priča, pokrenu je, mi se pobunimo, oni stanu. Ovo je sada trenutak kada nema nazad. Nema pregovaranja, nećemo to na Trgovskoj gori, 800 metara od Une i točka“, kaže Crnković

Na samoj granici BiH i Hrvatske, svega 800 metara od rijeke Une, nalazi se bivša vojarna Čerkezovac, koju hrvatske vlasti planiraju osposobiti za ovu namjenu, uz minimalna ulaganja. Novljani nisu spremni na taj potez i kažu da će se na sve načine pokušati  obraniti.

„Više nismo sami, sve općine imaju istu ideju i institucije BiH i RS također sudjeluju u svemu ovom“, kaže načelnik Novog Grada Miroslav Drljača.

U protestnoj šetnji građani iz svih krajeva BiH došli su do graničnog prijelaza i odatle poslali poruku da će ako 30. rujna Hrvatska krene u proceduru odlaganja nuklearnog otpada, koristiti sva pravna sredstva i kod međunarodnih sudova.

„Krenuli smo u borbu sami, Hrvatska na naše upite nije odgovarala, smatrali su da je to nebitno. Zar je nebitno 300 tisuća života?! Mi ne želimo radioaktivni otpad svega nekoliko stotina metara od naših pašnjaka. Oni nas ignoriraju, ali neće moći dugo. Doći ćemo do naših prava“, poručila je ministrica zaštite okoliša Republike Srpske Srebrenka Golić.

U Hrvatskoj muk

Hrvatska nije provela dodatna istraživanja utjecaja na okoliš a radi se, kako navode stručnjaci u BiH, o vrlo trusnom području, podložnom potresima, koje svake godini plavi. Uz to, nalazi se uz rijeku Unu odakle se nekoliko općina opskrbljuje vodom za piće.

Na prosvjedu u Novom Gradu bila je i Sanja Šević, aktivista iz Dvora, koja kaže da su i u Hrvatskoj stanovnici općina Dvor, Petrinja i Sisak protiv odlaganja otpada, ali da se njihov glas slabo čuje.

„Očekujem da će se svijest probuditi i da će svi shvatiti koliko je to loše. Izabrali su pogrešno mjesto. Mi smo se izjasnili u Dvoru da smo protiv odlagališta ali se čini da je tišina jer nemamo prostora u medijima. Politika je umiješana u sve i strah ljudi da će neko dobiti novac, kako bi građani izgubili interes za sve“, kaže Šević.

U ovoj borbi su svi zajedno, poručuju i parlamentarci BiH. Saša Magazinović predsjednik Zelenog kluba, kojeg čine parlamentarci, kaže da će se uskoro vidjeti  postoje li dobrosusjedski odnosi BiH i Hrvatske. 

‘Ne treba nam još jedan Pelješki most’

„Još sam optimist da se stvari mogu popraviti i vratiti na početak a ne pokazivati mišiće i reći: Mi smo EU i ne moramo razgovarati s vama. Posljednje što treba da nam se dogodi je da ovo bude novi Pelješki most, da se počne realizirati pa da se onda reagira“, kaže Magazinović te dodaje kako je Predsjedništvo BiH pozvano na formiranje pravnog tima koji će eventualno štititi interese BiH u ovom slučaju pred međunarodnim sudovima.

Inače, Vlada  Republike Srpske donijela je Odluku o proglašenju Parka prirode “Una”, na teritoriji općina Novi Grad, Kozarska Dubica, Krupa na Uni i Kostajnica. Također, uspjeh je što je borba oko Trgovske gore podignuta na sve razine vlasti i to je jedina tema oko koje su se svi u BiH ujedinili, od političara do lokalnog stanovništva iz dva entiteta.

„Jaki smo i jedinstveni smo i nećete nas podijeliti ni po kojoj osnovi. Odlučno kažemo “NE” Trgovskoj gori. Jer ako danas popustimo, sutra ćemo imati odlagalište a prekosutra nuklearnu elektranu koja će uništiti živote 300 tisuća ljudi. Nećete nas zaplašiti“, kaže premijer Unsko-sanskog kantona, Mustafa Ružnić.

Tridesetog rujna je sastanak u Sloveniji između nadležnih ministara Republike Hrvatske i Slovenije, kada bi se trebao postići konačni dogovor u vezi s odlaganjem nuklearnog otpada. Hrvatska ima obavezu polovinu svog otpada iz Krškog preuzeti najkasnije 2023. godine, dok je dogovoreno da će visokoradioaktivni otpad – potrošeno nuklearno gorivo, ostati u nuklearki do kraja njezinog rada 2043. godine.