Od Šri Lanke do Bihaća za 20.000 eura

Organizirane kriminalne skupine zaradile su između sedam i pol i 10 milijuna eura na krijumčarenju migranata u BiH i preko nje do zapadnih zemalja. Pokazala je to nedavna međunarodna policijska akcija provedena u BiH pod nazivom “Operacija BiH 2019”, a koja je imala za cilj suzbijanje kaznenih djela u oblasti migracija.

Jedan od visokih policijskih službenika, koji nije želio da mu se otkriva ime, ispričao je za Avaz detalje do kojih su došle policije sedam zemalja, koliko ih je sudjelovalo u operaciji. 

Dobro uvezani

On ističe da migranti u kontakt s krijumčarima stupaju još pri polasku iz svoje zemlje. Policija je otkrila da su među krijumčarima prvenstveno oni koji su do jučer bili migranti i u međuvremenu su dobili status i dozvole za boravak u nekoj od europskih zemalja. 

– Dobro su uvezani s krijumčarima s naših prostora. U njihovoj su mreži uglavnom migranti koji imaju novac. Tako smo otkrili da, naprimjer, dolazak po osobi iz Šri Lanke košta 20.000 eura. To je iznos do Bihaća. Put od Bihaća do Italije košta još 5.000 eura. To su uglavnom tarife i za ostale zemlje – pojašnjava sugovornik Avaza.

Veza notar 

Navodi primjer jedne obitelji iz Sirije, koja je veoma kratko boravila u USŽ.

– Oni su  platili od Bosanske Krupe do Njemačke 15.000 eura i bili su prebačeni u roku od dva dana. Veza im je bio jedan notar kojeg istražujemo  – kaže sugovornik Avaza.

Dodaje da ni novac nije uvijek garancija da će migranti stići preko BiH do željene europske zemlje. Mnogi koji su debelo platili bili su prevareni.

Nedavna policijska akcija  uskoro bi trebala rezultirati i uhićenjem određenog broja krijumčara migranata, u čijem otkrivanju su pomogli upravo oni koji su bili prevareni.

Zovu ih agentima

Krijumčari migranata u BiH su se do te mjere osilili da često “ordiniraju“ i na javnim mjestima. Tako je u jednoj od ljetnih bašti kod Sebilja u Sarajevu danima bilo sastajalište krijumčara s migrantima. 

– Oni krijumčare zovu agentima. Lako se prepoznaju, na stolu drže više mobitela, stalno razgovaraju. Brzo se dogovori posao, a potom po njih dolazi Opel Zafira ili Touran i odatle su ih vozi prema Bosanskoj Gradišci ili Bihaću – govori sugovornik Avaza.

Dnevnik.ba