OBRAT U SMIJURIJI Iako se izjasnio kao Srbin, Mirsad Dizdar ne može u Dom naroda PFBiH?

Središnje izborno povjerenstvo BiH dobilo je pismenu ostavku Nudžeima Džihanića na funkciju zastupnika Liberalne stranke u Bosanskopodrinjskoj županiji Goražde, potvrđeno je „Avazu“ u SIP-u. Procedura u vezi s ovom ostavkom je u tijeku, a kada o tome bude donesena odluka o pravomoćnosti, SIP će zastupnički mandat dodijeliti sljedećem kvalificiranom kandidatu te stranke za Skupštinu BPŽ.

Kako je „Avaz“ ranije objavio, Liberalna stranka ovaj je potez učinila kako bi na Džihanićevo mjesto došao Mirsad Dizdar, koji se na izborima 2018. izjasnio kao Srbin. U toj stranci očekivali su da će na taj način Dizdar dobiti mandat izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH, jer u Klubu Srba nedostaju još tri izaslanika. U tom slučaju LS bi imao tri izaslanika u Domu naroda FBiH.

No, kako neslužbeno saznaje „Avaz“, od tih planova nema ništa, jer prema informacijama , Dizdar se na lokalnim izborima 2016. godine izjašnjavao kao Bošnjak, a da bi netko ušao u Dom naroda u određeni klub, u jednom izbornom ciklusu mora imati identično nacionalno izjašnjenje.

To kod Dizdara nije slučaj i stoga se Džihanić “uzalud” odrekao mandata.

Podsjećamo ovakve “smijurije” s lažnim predstavljanjem i dalje su moguće zahvaljujući Uputstvu SIP-a o izboru izaslanika u Dom naroda Federacije BiH koji nije u skladu s presudom Ustavnog suda u predmetu Ljubić koje ponovno omogućuje  da u Klub Srba i Klub Hrvata budu izabrani oni izaslanici koji se lažno  nacionalno predstavljaju te nemaju legitimitet naroda kojega “predstavljaju”, piše Hrvatski Medijski Servis.

Sličnosti sa namjerama Mirsada Dizdara, odnosno njegove Laburističke stranke, ima izbor “Hrvata” Edima Fejzića i Anela Šahinovića koji su zahvaljujući lažnom nacionalnom izjašnjavanju dobili mandate u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH kao izaslanici u Klub Hrvata.

Po trenutnom važećem uputstvu SIP-a o izboru izaslanika u Dom naroda PFBiH te uvažavanju principa 1/1/1 koji podrazumijeva da će iz svake županijske skupštine biti izabran najmanje 1 Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin ukoliko su isti izabrani imamo apsurdnu i grotesknu situaciju.

Iako legitimni politički predstavnici Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH imaju 13 od 17 izaslanika što nam govori da se ni jedna odluka u Domu naroda neće moći donijeti bez njihovog pristanka nužno je donijeti izmjene Izbornog zakona BiH. Izmjenama treba  zajamčiti legitimno političko predstavljanje na svim administrativnim razinama vlasti u BiH što bi, među ostalim, omogućilo da Hrvati sami sebi izaberu svih 17 izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH./HMS/