Nevjerojatan život Šabana Šaulića: Od skromnog djetinjstva do titule kralja narodne glazbe

Regiju je za vikend potresla vijest o smrti popularnog narodnog pjevača Šabana Šaulića. Pjevač je poginuo u stravičnoj prometnoj nesreći u Njemačkoj u 68. godini života.

Kralj folka, kako su ga mnogi zvali, na sceni je proveo više od 50 godina. Rođen je 1951. u Šapcu, a odrastao je u Bijeljini, mjestu odakle mu je majka. Šaulić, koji će kasnije postati zvučno ime narodne glazbe, u mladosti je živio skromno. Otac mu je bio prodavač lutrije, a majka prodavačica igračaka.

Iako je njegov životni poziv već s 18 godina postalo pjevanje, Šauliću su mnogi predviđali uspješnu nogometnu karijeru.

Pjevanjem se počeo baviti ‘slučajno’. Njegov ga je stric zamolio da otpjeva nekoliko pjesama u kafani, a kasnije je odrađivao gaže po drugim kafanama. Tada ga je uočio glazbenik Veroljub Jovanović, a Šaulić je polako počeo graditi profesionalnu karijeru. Svoj prvi album izdao je 1969. godine. Sa suprugom Gordanom, kojoj je posvetio i pjesmu, ima troje djece – dvije kćeri Ildu i Sanelu te sina Mihajla. Baš kao tata, Ilda je zavoljela pjevanje te postala uspješna pjevačica.

Svoj prepoznatljiv stil počeo je njegovati nakon 2002. godine, a do tada je nosio periku. Ikona mnogih narodnih pjevača jednom je uspjela prevariti smrt. U Beču ga je, naime, grupa muškaraca pretukla skoro do smrti.

Obožavatelji će pamtiti njegove izvedbe pjesama ‘Gordana’,’Sine, ‘Danima te čekam’, ‘Uvenut će narcis bijeli’ i mnoge druge, a ‘Dođi da ostarimo zajedno’ i ‘Dva galeba bela’ postale su najljepše otpjevane narode pjesme.

Kolege i prijatelji sa scene opraštaju se od njega, a pamtit će ga kao emotivnu, veselu i legendarnu osobu i pjevača.